Често се случва човек, който има проблеми със зъбите, да отлага възможно най-много посещението при лекар по дентална медицина. Това води до усложнения, болка, подуване и умножаване на проблемите. Обикновено това преживяване завършва с посещения по спешност, болезнено, скъпоструващо и продължително лечение, а често води и до загуба на голям брой зъби.

 

Есента е подходящ сезон да започнете работа с Вашия дентален лекар по постигане на мечтаната усмивка. Една от причините е приключването на летните отпуски, както на пациентите, така и на лекарите по дентална медицина, а също и на зъботехниците. Това от своя страна води до по-бързо съставяне на план за лечение и съгласуване на посещенията. Тези условия са предпоставка за навременно приключване на работата по установените проблеми.


 

Есенното време е с подходящи температури за извършване на всички стоматологични интервенции. За хирургичните манипулации - изваждане на зъби, присаждане на кост и тъкан, поставяне на импланти и др., не се препоръчват най-горещите дни. Високите температури на околната среда през лятото могат да благоприятстват кървене от раните, както и по-бавно спадане на отоците.

 

От друга страна, есента е подходяща и за всички процедури по избелване на зъбите. Тъй като те водят до повишаване на чувствителността на зъбите, е добре температурата на околната среда да е умерена, за да не се провокира болка при говор и поемане на въздух (както би се случило при ниски температури през зимата).

 

Започвайки дентално лечение през месеци като септември и октомври, пациентите почти сигурно, ще имат мечтаната усмивка за Коледа. В такъв случай има достатъчно време да се излекуват всички кариеси и пулпити, да се поставят протезни конструкции и да се постигне оптимален цвят. Могат да се премахнат прекалено разрушени зъби и да се поставят импланти при нужда. Единствено времето може да не стигне за поставяне на протезни конструкции върху имплантите, при по-сложни клинични ситуации.

 

Есента е идеално време за дентална профилактика. С началото на учебната година децата в училищна и предучилищна възраст вече имат ясна седмична програма и е добре да се планират профилактични прегледи. Това би предотвратило усложнения, болка и неприятни преживявания за децата в денталния кабинет. Освен преглед е важно да се направи професионално почистване, както и обучение за поддръжка в домашни условия. Обучението е добре да се извърши заедно с родител. При наскоро пробили постоянни 6-ти и 7-ми зъби е добре да се направи профилактично покритие на дълбоки фисури- поставяне на силанти.

 

Профилактиката на възрастните е не по-малко важна и е подходящо да се извърши през есента. Освен до навременно решение на проблемите, есенната дентална профилактика, би довела до спокойствие и липса на болка и лечение по спешност при предстоящи зимни почивки и Коледни и Новогодишни празници. Както и при децата, при възрастните също е добре да се извърши професионална орална хигиена с почистване на зъбен камък и полиране. Обучението в добра поддръжка е не по-малко важно и е ключово за предотвратяване на бъдещи проблеми.

 

Независимо от сезона, навременното лечение, регулярните птофилактични прегледи и старателната поддръжка са предпоставка за липса на стрес при посещение при лекаря по дентална медицина, липса на болка при стоматологичните манипулации и ниски разходи по поддръжка на денталното здраве.