Човекът използва дъвката от хилядолетия. Още древните гърци правят дъвка от смолата на мастиково дърво – мастик, маите от местното – саподила, други индианци –  от смърч, навик, който предават и на новопристигналите на континента. В производството на дъвка съвременната индустрия използва синтетични материали – различно съотношение еластомери, смоли и восък за база, подсладители като аспартам, сорбитол или манитол, глицерин или други растителни масла за омекотяване на гумата, аромати и оцветители.

Дъвката се възприема повече като алтернатива на бонбона, но всъщност от създаването си, тя се ползва като средство за почистване и освежаване на устната кухина.

Защо това е така? С дъвченето й се повишава отделянето на слюнка в устата. Когато се осъществява след хранене, то помага за неутрализиране на средата в нея и „измива“ млечната киселина, отделена от намиращите се по тъканите й микроорганизми. Тази киселина всъщност благоприятства образуването на зъбна плака и разрушаването на емайла, процес, който първоначално не е видим за окото. Със слюнката, освен това се осигурява повече калций и фосфор, което има заздравяващ ефект за зъбите. Клинични изследвания показват, че дъвченето на дъвка без захар за 20 минути след хранене действително предпазва от появата на кариеси. Доказателствата, че използването й намалява млечната киселина и плака в устата, подпомага реминерализацията на зъбния емайл, ограничава кариозните процеси и възпаления на венците, тоест полезна е и срещу гингивит, са категорични.

NEWS_MORE_BOX


Съвременният производител влага в дъвката и елементи и материали, които да допълват тези ефекти на продукта от механичното му използване. Съставките могат да ограничават образуването на плака, развитието на инфекции на венците, кариозните процеси.

Логично, за да го има полезното действие на дъвката, тя не трябва да съдържа захар. Захарта по принцип се използва за храна от намиращите се в устата бактерии. Налична ли е в нея, независимо, че ще стимулира слюноотделянето, тя ще осигури суровина за отделянето на вредната за зъбите млечна киселина. Все още от изследванията не може да се направи изводът каква е вредата за здравето на устната кухина от използването на дъвка със захар и дали всъщност ефекта й не може да се компенсира след определено време на дъвчене.

Дъвката обаче не може да замести четката и конецът за зъби. Използването й не отстранява  залепналите субстанции (плаката) по повърхността на зъбите и между тях.