През месец април 2017 г. Sensodyne стартира Националната кампания „С грижа за чувствителните зъби“. В рамките на седем уикенда през април и май месец хората в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна ще имат възможност да се информират за един от най-често срещаните дентални проблеми, начините за справяне с проблема и да преминат през специално подготвения Тест за чувствителни зъби. Повече информация за кампанията можете да следите на Facebook страницата на Sensodyne Bulgaria.
 
Доц. д-р Елка Радева е лекар по дентална медицина, Катедра по Консервативно зъболечение, ФДМ, МУ-София с над 20-годишен професионален опит. Член на БНСД (Българското научно стоматологично дружество), BaSS (Балканското стоматологично общество), БЗС (Българския зъболекарски съюз), БЕО (Българското ендодонтско общество), ESE (Европейското ендодонтско общество). Има над 110 публикации и участия в национални и международни форуми както и над 70 цитирания в български и чуждестранни списания.
 
- Доц. Радева, бихте ли обяснили какво е чувствителност на зъбите и как тя се появява?
 
Чувствителността на зъбите е клиничен израз на нарушената бариерна функция на емайла и дентина, проявяваща се с болкови усещания под действие на нормални дразнители – консумация на храни и напитки, четкане на зъбите, студен въздух.
 
Дентиновата свръхчувствителност се характеризира с остра, пронизваща, стимулирана болка и е свързана с изтъняване на емайла, износване на зъбите и появата на гингивална рецесия (отдръпване на венците). В резултат на отдръпването на венците, дентинът в шиечната област на кореновата повърхност е изложен на действието на външни фактори. Според хидродинамичната теория, движението на течности в дентиновите каналчета предизвиква болка в случаите, когато термични, осмотични или тактилни дразнители влизат в контакт с оголения дентин. Тези дразнители причиняват движение на течностите през тубулите, което резултира в промяна на налягането. Движението на течности е възможно, тъй като свръхчувствителния дентин има отворени дентинови каналчета. Течността възбужда чувствителните на натиск нервни рецептори и нервните окончания с акционен потенциал на действие, които достигат до мозъка и генерират усещане за болка. Броят на откритите каналчета, и диаметърът на отворените каналчета се отразява на интензитета на болката. По-малък брой каналчета с по-малък диаметър резултира в по-малко болка, отколкото по-голям брой по-широко отворени каналчета.
 
Прекомерното четкане на зъбите, както и прекомерна (или лоша) хигиена на устната кухина са рисков фактор за появата на гингивална рецесия и съответно повишена чувствителност на зъбите. Износването на зъба (зъбна абразия, атриция) също причинява загуба на цимент и дентин, излагайки дентиновите каналчета на външни въздействия.
 
- Как да се справим със симптомите на чувствителни зъби?
 
Препоръките ми са в две посоки – превантивни съвети и препоръки за лечение у дома. Успешното повлияване на чувствителността включва активното участие на пациента, като е много важно той да е наясно със своето състояние и цялостния подход на лечението.
 
Превантивните съвети се отнасят до намаляване на броя на факторите, които влияят върху развитието на дентиновата свръхчувствителност. Този съвет включва избягване на прекалено честото или агресивно миене на зъби. В случай на установена чувствителност трябва да има промяна в орално-хигиенните навици – промяна на техниката на четкане, смяна на четката с такава с по-меки влакна, добавяне на паста, намаляваща чувствителността на зъбите. Най-добри и бързи резултати се постигат, ако тази паста за зъби се прилага два пъти дневно на мястото на обикновената паста за зъби.
NEWS_MORE_BOX
 
Прекомерно честата употреба на плодови сокове между основните хранения, лимони и други продукти също са рисков фактор, защото увеличават критичното ниво на киселинност в устната кухина и водят до ерозия на зъбните повърхности. Затова зъболекарите препоръчват разумно и по-умерено тяхното консумиране.
 
- Сериозен проблем ли е чувствителността на зъбите?
 
В световен мащаб, дентиновата свръхчувствителност засяга почти 1 от 3-ма души. Повишената чувствителност на зъбите нарушава ежедневния комфорт на пациента, намалява неговата дееспособност и концентрация във всекидневните му задължения заради болката.
 
С пълно основание може да се каже, че чувствителността на зъбите има голяма социална значимост. Повече от половината от страдащите пациенти, не обсъждат болката с техния зъболекар! Това може да се дължи на различни причини - страх от установяване на по-сериозно състояние, или погрешна представа, че ще имат нужда от значителни разходи, свързани с разрешаване на симптомите си. От друга страна може да говорим и за подценяване на проблема в следствие на липса на знание или погрешна представа за състоянието. Появата на болка в устата далеч не се ограничава само до чувствителност на зъбите - тя може да бъде причинена от различни травматични, медикаментозни, микробиологични, вирусни фактори. По време на определяне на състоянето от лекар по дентална медицина е важно да се изключат всички други причини за болката, които могат да бъдат свързани със зъбния кариес и неговите усложнения – например „синдром на спукания зъб“, пулпит, абсцеси, периодонтит, перикоронарити. Проявата на чувствителност на венците също може да бъде различна от дентиновата свръхчувствителност – тя може да е в резултат на хормонални промени, настъпване на критическа възраст, бременност, стресови ситуации, заболявания на централната нервна система.
 
- Какъв е профилът на пациента, страдащ от чувствителност на зъбите?
 
Човекът, страдащ от чувствителност на зъбите, има повишена чувствителност от топли и студени напитки, хипертонични дразнители (шоколад) и болка при миене на зъбите. Няма кариеси и поддържа редовна орална хигиена. Важното е да се има предвид, че докато дентиновата свръхчувствителност не се повлиява, пациентът ще остане недоволен и със съмнения. Страдащите често се стремят да се адаптират към своето състояние - избягване на студени храни или напитки, избягване на контакт с определени зъби по време на хранене. Затова е необходимо е непрекъснато да се търсят методи и средства за повлияване на болката, защото само тогава пациента ще бъде наистина щастлив и удовлетворен.
 
- Какви продукти има в момента на пазара за справяне с чувствителността на зъбите?
 
От основно значение за пациенти с дентинова свръхчувствителност е употребата на десенсибилизираща паста за зъби, защото тези продукти клинично доказано облекчават болката при чувствителност на зъбите и предлагат уникални ползи за нуждите на пациентите. Компанията GSK е разработила редица продукти, които са насочени към повлияване на болката при чувствителни зъби. Активни съставки като NovaMin технология и калаеният флуорид образуват здрав защитен слой над и в дентиновите тубули. Калиевият нитрат намалява нервната възбудимост в зъба.
 
Клиничните изпитвания показват, че при използването 5% NovaMin в паста за зъби, каквато е Sensodyne Repair & Protect, първите ефекти се наблюдават 1 седмица след началото на употреба. Значително повлияване на зъбната чувствителност се постига най-малко след 2 седмици, а при продължително два пъти дневно ползване, се осигурява постоянно облекчаване и задържане на симптомите на болезнена чувствителност в продължение на над 6 месеца.