Чувствителните зъби се дължат основно на изтънявания в емайла, които оставят дентина незащитен от външни влияния. Там където болката е най-силна при горещи или топли храни и напитки или се усеща при четкане на зъбите, може да са налични дори пукнатини в дентина, през които различни фактори успяват да дразнят силно зъбната пулпа, което също води до силни болкови усещания.
 
Чувствителност може да настъпи и след дентални процедури като поставяне на пломба или коронка, основно чистене на зъби и венци и др. Тя обикновено трае от 3 до 5 седмици.
 
Най-тежките случаи водят до заслепяваща болка, чести главоболия, невъзможност за нормално хранене, раздразнителност, агресия и др. симптоми, които нерядко налагат умъртвяване на зъба.
 
За по-леките и умерени случаи обаче съществуват няколко домашни лека, които, ако не премахват напълно болката, то поне я правят поносима.
 
При изострена топлинна чувствителност може да се дъвче прополис, който има и антибиотични свойства или дъвка без захар – и двете средства увеличават продукцията на слюнка и заздравяват омекналите зъбни тъкани. Докато този метод служи само за предотвратяване, нанасянето на карамфилово масло, с пръст или памук директно върху зъба облекчава текущата болка.
NEWS_MORE_BOX
 
Изплакването на устата с алое вера и масаж на зъбите с гел от алое имат двоен ефект: облекчават текущи болкови сензации и предпазват от последващите им прояви.
 
Освежаването на устата, венците и зъбите с масло от канела преди хранене силно намалява вероятността от появата на болка, а изплакването на устата с топла солена вода след хранене и преди измиване на зъбите предпазва допълнително от зъбобол.