COVID-19 може да проникне в човешките бели дробове директно от слюнката. Вирусът SARS-CoV-2 може да премине от устната кухина в кръвообращението, особено ако пациентът страда от пародонтално заболяване, това установява ново проучване.

 

Има доказателства, че при пациенти, болни от COVID-19, има голяма концентрация на вируса в слюнката. Проучва се ролята на денталната плака и възпалението на венците в улеснената трансмисия на SARS-CoV-2 от слюнката към белите дробове. Съобщава се, че при тези пациенти, заболяването COVID-19 протича по-тежко.


 

Експертите твърдят, че добрата орална хигиена, може да намали тежестта на заболяването COVID-19.

 

Екип от експерти от Великобритания, Северна Африка и Америка, публикуват своите твърдения в “Journal of Oral Medicine” и „Dental Research”. Те наблягат на факта, че водата за уста със своите съставки, е високоефективна в инактивирането на вируса на SARS-CoV-2.

 

Възпалението на венците ги прави по-пропускливи, позволяващи на микроорганизмите да проникват по-лесно в кръвоносните съдове. Стандартните орално-хигиенни навици като почистване на зъбите с флуорна паста и четка за зъби, употребата на интердентални конци за зъби, изплакването на устата с вода за уста, спомагат за намаляване на количеството плака.

 

Именно денталната плака стои в етиологията на възпалението на венците и пародонталните заболявания. Ако се намали гингивалното възпаление, ще се намали концентрацията на вируса на COVID-19 в слюнката.

 

Спазвайки следните съвети и насоки за добра орална хигиена, ще защитите себе си и близките си от развитието на вируса.

 

Никога не споделяйте четката си за зъби

Каквото и да се случва, в каквато и ситуация да попаднете, не споделяйте четката си за зъби с когото и да било! Независимо дали това е вашият партньор, родител, дете, приятелка, четката за зъби е за индивидуално ползване.

 

Това е един от възможните начини за предаване на вируса от човек на човек. Освен вируса COVID-19 с употребата дори и веднъж на една и съща четка за зъби, рискувате да пренесете в устата си бактерии, които до момента не са съществували там. Използването на една и съща четка ще увеличи вида и количеството на микробното число в устната кухина. Като резултат може да се наблюдава развитие на кариозни процеси, пародонтални заболявания, афтозни и стоматитни заболявания, вирусни и инфекциозни заболявания. 

 

За по-голяма предпазливост и профилактика, убедете се, че главата на четката за зъби се намира на по-голямо разстояние от четките за зъби на останалите от семейството. Най-добре е да бъде самостоятелно държана, прибрана в кутийка или със сложено капаче на нея. 

 

Добра орална хигиена

Не забравяйте да измивате зъбите си по 2 пъти на ден - сутрин и вечер след хранене. Продължителността трябва да е 2-3 минути, с флуорна паста за зъби. Почиствайте междузъбните пространства всяка вечер след измиване на зъбите с конец за зъби или интердентални четки за зъби.

 

Използвайте вода за уста 30 минути след измиване на зъбите. Увеличете приема на вода, намалете консумацията и честотата на прием на захарни, киселинни храни и напитки.
 

Използвайте вода за уста

Ежедневната употреба на вода за уста ще подпомогне добрата орална хигиена. Вечер след измиване на зъбите, жабурете устата с вода за уста. Тя ще предпази венците ви от възпалителни заболявания, ще намали микробното число.

 

Сменяйте редовно четката си за зъби 

Важно е да подменяте четката си за зъби ако е механична или главата на четката си, ако е електрическа, на всеки 3 месеца. Желателно е и в по-ранен срок, ако забележете, че влакната са се износили, огънали и изкривили. След преболедуване четката за зъби трябва задължително да бъде подменена.

 

Тази честа смяна ще доведе до по-добро почистване на зъбите, по-малка трансмисия на вируси и бактерии. Огънатите и изкривени влакна на главата на четката не функционират правилно и не почистват добре. 

 

Ако сте заболели от коронавирус, то след оздравяване, сменете задължително четката си за зъби. Това правило важи и за всяко едно преболедуване.

 

Източници: 

Simple oral hygiene could help reduce COVID-19 severity, says study (medicalxpress.com)

The COVID-19 Pathway: A Proposed Oral-Vascular-Pulmonary Route of SARS-CoV-2 Infection and the Importance of Oral Healthcare Measures (genesispub.org)

Simple oral hygiene could help reduce COVID-19 severity - study | EurekAlert! Science News