Диабетът със сигурност е едно от заболяванията с най-многото потенциални усложнения. Освен добре известните – невропатия, коронарна болест на сърцето, диабетно стъпало и др., той води и до много стоматологични заболявания и проблеми, на които като че ли не се обръща достатъчно внимание.

 

Това са, най-вече, повишена податливост към кариеси, пародонтоза, нарушено функциониране на слюнчените жлези, гъбични инфекции в устата, нарушаване на вкусовата сетивност и др. Те настъпват най-вече при неконтролирания диабет, когато глюкозата започва да се отделя и в слюнката, което създава благоприятни условия за развитието на патогенни микроорганизми в устата. Ако зъбите не биват почиствани редовно и правилно, се създават условия за натрупване на зъбна плака, която преминава в твърд налеп по повърхността на зъбите, наречен зъбен камък. Зъбният камък е показател за наличието на сериозни пропуски в оралната хигиена, както и за развитието на патогенни микроорганизми в устата.


 

Диабетът способства за развитието на заболявания в устната кухина и по друг механизъм. Той пряко отслабва имунната система, което води до повишена податливост на периферните тъкани към инфектиране. Това най-вече засяга тъканите и органите, непосредствено контактуващи с външната среда – кожа, венци, устна лигавица и дихателни пътища. Това е причината гингивитът и пародонтозата да се особено широко разпространени при диабетиците. Пародонтозата е особено силно свързана с лошия контрол над диабета. Високите нива на кръвната захар водят до по-честа поява и по-тежко протичане на пародонтозата.

NEWS_MORE_BOX

 

Отслабването на локалния и системния имунитет може да позволи на иначе непатогенната орална флора да се развие прекомерно и дори да попадне в кръвотока и/или вътрешните органи.

 

От гъбичните инфекции, най-чести са кандидозите в устата. Те протичат с образуването на бели налепи по лигавицата на устата и/или езика. Преглъщането става затруднено. Ако бъде засегнат езикът се появява усещане за болезненост и парене. Кандидозите се лекуват с антимикотични лекарства.

 

Всичко това означава, че оралната хигиена трябва да бъде поддържана особено грижливо при диабетиците, както и контролът над кръвната захар. Устата, а не само кожата и стъпалата, трябва да бъде редовно проверявана за следи от инфекции или гингивит. Белези на инфекция могат да бъдат постоянно кървящите венци, изтичане на гной от венците при допир или натиск, постоянен лош дъх или лош вкус в устата и др. Откриването на някой от тези симптоми е повод за посещение при наблюдаващия стоматолог. Редно е диабетиците да посещават зъболекаря си за профилактични прегледи на по-кратки интервали - на 3 – 4 месеца, да го уведомят за диабета си и всички съпътстващи заболявания и състояния, и да го държат в течение за медикаментозното лечение на болестта и контрола над нея.