Наличието на диабет повишава риска от проблеми със зъбите. Заболяването допринася за намаляване способността на организма да се бори с бактериите в устната кухина.

 


Високите нива на кръвна захар насърчават размножаването на бактериите, което увеличава риска от заболяване на венците. То може да се разпознае по 4 признака:

  • зачервени или подути венци, усещане за болка, кървене;
  • ронливи зъби;
  • хроничен лош дъх;
  • неправилна захапка или несъответстващи зъбни протези.

 

Неконтролираният диабет и наличието на висока кръвна захар води до увеличен риск и от ксеростомия (суха уста), загуба на зъби и гъбични инфекции.

 

Затова е важно поддържането на добро дентално здраве и посещаването на зъболекарския кабинет поне 2 пъти годишно. Здравословното хранене и почистването на зъбите с паста два пъти дневно също предпазва зъбите.

 

Известно е, че тютюнопушенето може да наруши оралното здраве. А пушенето на цигари при наличието на диабет увеличава още повече риска от заболяване на венците.

 

Тютюнопушенето може да увреди тъканта на венците, също така и да доведе до загуба на зъби. Мотивирайте се да откажете цигарите, потърсете подкрепа от семейството и приятелите.

 

NEWS_MORE_BOX

От друга страна честите инфекции на венците и заболявания, като гингивит и пародонтоза могат да се определят като едни от ранните разпознаваеми признаци за диабет.

 

Според експерти от Колумбийския университет дори от профилактичните прегледи един път годишно могат да се „уловят“ случаи на недиагностициран диабет или предиабетно състояние и се вземат навреме терапевтични мерки.

 

Признаците, които ориентират зъболекаря за коварното заболяване най-често са загуба на зъби, наличие на периодонтални джобове, неестествено разширяване на пространството между зъбите и венците.