По време на бременност жените изпитват нови и дискомфортни здравословни проблеми. От подутите крака и увеличения апетит към различни храни, идва и необходимостта от познания как да се справи бременната с оралното си здраве.

 

За да поддържате в добро здравословно състояние тялото си и оралното си здраве, спазвайте тези 5 ценни насоки:


 

1. Кървящи венци и пародонтални проблеми

Среща се при 35-100% от бременните жени. Промените в хормоналните нива по време на бременност, водят до повишена тежест на гингивално възпаление през 2-ри и 3-ти триместър от бременността. Възпалителните процеси не са свързани с увеличеното ниво на плака. 

 

Увеличено кървене от венците по време на бременност има при жени, които още преди бременността са имали пародонтални проблеми като гингивит. При бременност се увеличава значително нивото на пародонтопатогена Prevotella intermedia. Тя е част от подвенечната патогенна микрофлора.

 

Спазването на добра орална хигиена преди и по време на бременност, ще намали риска от кървене на венците. Стриктното измиване на зъбите сутрин и вечер след хранене по минимум 3 минути с правилна техника на четкане, правилна четка и паста за зъби, значително ще намали кървенето от венците ви. Употребата на вода за уста без алкохол подпомага почистването на плаката от зъбите и освежава дъха.

 

Трябва да знаете, че кървенето на венците свързано с бременността, изчезва спонтанно след раждането, ако това не се случи - посетете Вашия стоматолог, за да проведе необходимото дентално лечение.

 

Най-подходящо е професионалното почистване да се случи преди бременността или през 2-ри триместър от нея.

 

2. Пиогенен гранулом по време на бременност

Наблюдава се при 0,5-5% от бременните жени. Представлява възпалителна реакция спрямо бактериалната плака, модифицирана от хормоналния статус. Развива се не по-рано от първия триместър на бременността и се наблюдава по-често в горна челюст. Претърпява обратно развитие или напълно изчезва след раждането.

 

Пиогенния гранулом е екзофитно тумороподобно образувание, което може да е на краче или на широка основа. Има яркочервен цвят, при провокиране кърви обилно. Безболезнено е, но когато се насложи вторична инфекция започва да боли. Не засяга прилежащата кост, но може да достигне значителни размери.

 

Превенцията се състои в спазване на добра лична орална хигиена и професионално почистване по време на бременност като най-подходящо е през втори триместър.

 

3. Диета и режим на хранене

Едно от най-лесните неща, които можете да направите по време на бременност, за да поддържате здравословно тегло и добро орално здраве, е диетата. Намаляването на количеството и честотата на прием на захарни храни и напитки, значително ще намали риска от развитие на зъбен кариес. Употребата на пресни и свежи плодове и зеленчуци е най-доброто решение за здравето, както за вас, така и за бебето ви. 

 

4. Рентгенови снимки и анестезии в денталния кабинет

Най-висок риск за бебето се наблюдава през първите три месеца от бременността, защото всяка интервенция, която води до хипоксия, може да окаже вреден ефект върху ембриона или да е причина за спонтанен аборт.

 

По време на второто тримесечие при пациентки без анамнеза за проблеми може да се извършва екстракция на зъби, като се работи атравматично, безболезнено.


През трето тримесечие всяка дентална процедура трябва да се избягва.

 

Рентгенови снимки могат да се правят само при спешна необходимост и със специално облекло. Рентгеновото облъчване е с много малки дози и по време на бременност носи минимални рискове за бебето. Въпреки това рентгеновите снимки се избягват по време на бременността.

 

5. Обезболяващи и антибиотици

Всички лекарства, които са приети от майката по време на бременността, оказват влияние и върху плода. В зависимост от вида на лекарствата и етапа на бременността, въздействието на лекарствата върху майката, както и върху плода, може да варира.

 

Трябва да се консултирате с Вашия лекуващ лекар относно групите медикаменти и антибиотици, които можете да използвате по време на бременност. Желателно е приемът на антибиотици да е сведен до нулево ниво. Само и единствено при необходимост да се пристъпва към техния прием. Някои групи антибиотици могат да навредят на образуването на зъбите на вашето бебе.