Какво представлява зъбната ерозия?

Зъбната ерозия е некариесна загуба на твърди зъбни тъкани в областта на букалната шийка на зъба. Най-честата причината за зъбна ерозия е киселинни атаки в устната кухина. Емайлът на зъба е твърдата зъбна тъкан, която защитава чувствителния дентин под него. В местата на ерозии, емайлът липсва, дентинът е открит, което може да доведе до чувствителност и болка.

 


Най-висок процент засегнати зъби са горните резци, горни и долни премолари и кучешки зъби.

 

Как да разберете дали имате ерозии по зъбите?

Ерозията образува кухина в областта на шийката на зъба, като може да образува ръбове по повърхността. В следствие на ерозията, емайлът се загубва и видим става дентинът на зъба, който е по-тъмен, жълтеникав на цвят. Дентинът е чувствителна зъбна тъкан и това негово експониране, може да предизвика чувствителност в зъба ви от топло и студено, от киселинни напитки и храни. 

 

Какво причинява дентални ерозии?

Етиологията, водеща до ерозии по зъбите, може да се групира в 3 групи:

  1. Механично въздействие на зъбните четки и абразивните пасти за зъби при поддържане на лична орална хигиена;
  2. Деминерализиращо действие на лекарствени средства, киселинни храни и напитки, при химически производства, при работа с киселини в лаборатории;
  3. Комплект от фактори, свързани с концентрацията на силите в шиечната област при оклузия и процеса на абфракция от една страна, а от друга-интраоралните химични и механични влияния при хранене, лечение, орална хигиена.

Това са фактори, които действат в една комплексна и динамично променяща се екосистема в зависимост от общото състояние на пациента. 

 

Могат ли системни заболявания да причинят дентални ерозии?

Булемията е заболяване, което засяга все повече млади момичета, в целта им към постигане на желаните килограми. Тя обаче може да доведе до промени в твърдите зъбни структури и да причини ерозии по зъбите. Поради високото съдържание на киселини в повърнатите материи, тези киселини водят до деминерализация на емайла и в последствие той изчезва. 

 

Киселините, произведени в стомаха, преминават в устната кухина, при така наречения гастро-езофагеален рефлукс, също могат да причинят дентални ерозии. Хората, страдащи от проблеми с хранопровода или приемащи големи количества алкохол, също развиват ерозии по зъбите.

 

Може ли режимът на хранене да ни предпази от дентални ерозии?

Киселинните храни и напитки предизвикват ерозии по зъбите. Киселинността е с ниско pH и всичко, което има рН по-ниско от 5,5 е повече вредно за зъбите ви, отколкото полезно.

 

Газираните напитки, сода, пуканки и въглехидратни напитки могат да предизвикат ерозии. Енергийните напитки също оказват негативно влияние върху зъбите.

 

Киселинните храни и напитки като цитрусови плодове-лимон, портокал, които съдържат плодова киселинност, също могат да предизвикат дентални ерозии. 

 

Най-полезни не само за устната кухина, но и за цялото тяло са водата и млякото, те няма да навредят на зъбите ви. Освен това млякото има способността да намалява киселинността в устата.

 

За да се предпазите от дентални ерозии по зъбите:

  • Употребявайте газирани и киселинни храни и напитки след основното хранене, а не между храненията. Това ще намали киселинността им в устната кухина и действието им ще е по-кратко;
  • Пийте бързо, без да задържате напитки дълго в устата си. Когато пиете фрешове, нека това да става със сламка, за да няма киселинността им достъп със зъбите ви;
  • Завършвайте храненията си с парче сирене или мляко, за да намалите киселинността;
  • Дъвчете дъвки без захар винаги, когато се сетите, особено след хранене;
  • Изчакайте поне един час след консумацията на нещо кисело, преди да измиете зъбите си;
  • Мийте зъбите си два пъти на ден - сутрин и вечер след хранене, по 2-3 минути, използвайте вода за уста, конци за зъби;
  • Децата от 1-3 годишна възраст трябва да използват паста за зъби с 1000 ррм флуор, а над 3-годишна възраст и всички останали - с 1500 ррм флуор.