Д-р Владислава Ганева е завършила Медицински университет – София през 2016 г. със специалност „Дентална медицина“. През 2012 г. започва работа като дентален асистент в дентална практика. Непосредствено след дипломирането си става част от лекарския състав на The Smile Company. От септември 2017 г. се присъединява към екипа на Medical Dent.
Интересите ѝ са насочени към детската дентална медицина.
Има сертификат за участие в конференция по Детска дентална медицина, който е връчен за развитието на нова концепция при възстановяването и ендодонтското лечение на млечните зъби – Certitificate ot attendance in the Final International Round “Anatomic Stratification Technique following Lorenzo Vanini”- Chieti, Italy Certificate for participation in Occlusion, Esthetics and Digital Revolution – The Dawson Academy.
Принципът, от който се ръководи е: „Човек, който прави другите щастливи, не може да бъде нещастен“.
Д-р Владислава Ганева е лицето, което излъчва екипът на клиника Medical Dent за участие във Форум бременност и детско здраве, тази събота и неделя в НДК. Д-р Ганева ще говори за заболяванията на устната кухина, които се провокират при бременност и интервенциите, които е допустимо да се извършват в стоматологичната практика в този период.

 

 - Има ли дентални заболявания, които се проявяват през бременността? Каква е причината?Бременността е състояние, което предизвиква различни и многообразни промени в цялото тяло на жената,  като това не изключва и оралната кухина. Промяната в хормоналните нива, както и намаляването на имунния отговор са причина за поява на нови дентални заболявания при бременната или за обостряне на вече съществуващи състояния. С по-голяма честота се отличават гингивитът, денталният кариес, пародонтитът, ерозията на зъбите.

 

 - Кои са най- честите проблеми при бъдещите майки, с които се сблъсквате в практиката си?


Като най-сериозен проблем отчитам факта, че голяма част от бременните жени не посещават планово стоматолог по време на бременността си, а, за съжаление, нелекуваните заболявания крият риск от възникване на неочаквани проблеми по време на бременността и ранните периоди след раждането. Този проблем се корени най- вече в страха на бъдещата майка, че ще навреди на детето си или, че ще изпита силна болка и дискомфорт по време на лечението. Важно е бременните жени да знаят, че стоматологичното лечение по време на бременност не е противопоказано, а приложението на упойки за елиминиране на болката е позволено.
Проблемите на зъбите и венците биха могли да бъдат решени с редовна профилактика и правилно структуриране на лечебните манипулации.

 

 - Какво бихте препоръчали на бъдещите майки, за да се избегнат възникването на тези проблеми през бременността?


На първо място, на всяка жена, която планира да има дете, бих препоръчала да направи предварително профилактичен преглед при своя зъболекар, за да разбере дали има налични проблеми със зъбите си и да започне своевременно лечение.  Към бременните в начален етап съветът ми е същият - отидете на преглед. Ако се открият проблеми, те ще бъдат степенувани и приоритетизирани. Някои от проблемите могат да бъдат решени след раждането, а за по-тежките, които биха могли да създадат проблем, ще бъде потърсен подходящ период за лечение и по време на бременността.

 

 - Ако все пак ни заболи зъб през 9-те месеца, какво е по-разумно да направим - да отложим зъболечението или да го проведем?


Ако възникне болка или остро възпаление, най-доброто решение е проблемът да бъде решен веднага. Ако се изчака,  той би могъл да се усложни допълнително и да доведе до развитие на по-сериозна ситуация. Лечението на бременните най-благоприятно се извършва във втори триместър от бременността, но бременната не бива да се притеснява да потърси зъболекаря си в по-ранен или по-късен етап.

 

Повече по темата можете да разберете на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg тази събота и неделя, 20 и 21 април, НДК, зала 3, вход – свободен. Път за регистрация и повече информация за програмата, темите и лекторите на събитието можете да намерите на events.puls.bg