На 10 и 11 юли в DENTAL CARE CENTER д-р Ваньо Спасов ще извършва безплатни ортодонтски консултации за възрастни и деца. Записване на тел.: 02/ 963 07 37

 

Д-р Ваньо Спасов e дентален лекар, специалист ортодонт.


„Опитът ми, получен в чужбина, ме мотивира да се върна и тук да се стремя да предлагам качество на лечение, каквото могат да получат пациентите в една от най-развитите страни в света.“
Професионалния му опит в Германия и множество отличия, нареждат д-р Спасов от дентална клиника MEDICAL DENT сред един от водещите ортодонти в България. Разговаряме с него за красивите и добре подредени зъби, има ли възраст ортодонтското лечение и кога е най-добре да заведем детето си на първия му ортодонтски преглед, за да предотвратим проблемите със захапката в бъдеще.

 

- Когато говорим за ортодонтско лечение при възрастни, има ли то възрастово ограничение или можем да променим усмивката си на всяка възраст?

 

Няма възрастово ограничение за постигане на желаната усмивка. Във всяка възраст може да бъде променена позицията на зъб или група зъби до достигане на мечтаната усмивка.

 

- Кои методи са най-ефективни, ако искаме да подредим зъбите си на зряла възраст?

 

Зъбите могат да бъдат подредени и с брекети, и с прозрачните алайнъри. Изборът на най-ефективен метод се определя след обстоен анализ и в разговор с пациента.

 

- Каква е продължителността на ортодонтското лечение или това е строго индивидуално?

 

Продължителността на ортодонтското лечение може да варира в големи граници. Всичко зависи от поставените цели и плана, който ще ни доведе до тях. И тук е много важно началният анализ на ситуацията и комуникацията с пациента.

 

- Може ли да изберем с какво да изправят зъбите ни – с брекети или прозрачни шини, или това е изцяло преценка на лекуващия ортодонт?

 

Ортодонтското лечение е продължителен процес, в който добрата кооперация между ортодонт и пациент е от изключителна важност. В тази връзка комуникацията и обратната връзка от самия пациент са неизменни при изработването на правилния, индивидуален план на лечение и довеждането му до успешен завършек.

 

- За какво е важно да бъдем подготвени при ортодонтското лечение и какви са усилията, които трябва да положим, за да се радваме на добър краен резултат?

 

Ортодонтското лечение отнема време. Затова е важно да сме търпеливи, мотивирани и да следваме насоките, дадени ни от специалиста ортодонт през целия период. Поддържането на перфектна устна хигиена в домашни условия и редовните профилактични прегледи при стоматолога вървят ръка за ръка с един добър краен резултат на ортодонтското лечение.

 

- Как препоръчвате да се грижим за оралната хигиена по време на ортодонтско лечение?

 

Устната хигиена по време на ортодонтското лечение не трябва да отстъпва на тази преди него. Независимо от вида на ортодонтската апаратура, редовното използване на целия набор от домашни пособия за механично отстраняване и химично въздействие върху плаката, трябва да бъде на едно отлично ниво. Всичко това може да Ви бъде нагледно обяснено от специалиста ортодонт в началото на лечението и затвърдено по време на редовните контролни прегледи в хода на лечението. Нерядко има и ниши в устната кухина, които са много трудно достъпни или недостъпни. Затова се препоръчват и редовни професионални почиствания от специалисти в сферата на денталната хигиена. Именно с тази цел MEDICAL DENT обособи самостоятелния център за дентална хигиена Dental Care Center, специализиран изцяло в професионално почистване, контролни прегледи и профилактика.

 

- Кои са факторите, от които зависи здравето и красотата на детските зъби?

 

На първо място от хигиенните навици – редовното и правилно миене на зъби и венци, използването на конци и интерденталните четчици за междузъбните пространства. Много са важни и хранителните навици: избягване на междинните хранения, прекомерния прием на сладки лакомства - особено, когато не са като десерт при основното хранене, недостатъчния прием на калций чрез мляко, сирене, кашкавал,и по време на бременността. Не на последно място стоят и редовните профилактични посещения в стоматологичния кабинет. Тези посещения трябва да започнат от ранна детска възраст – преди да са се появили проблеми и да трябва да се извършват някакви конкретни манипулации, за да свиква детето с обстановката.
 
- Кога се оформя подредбата на зъбите и захапката при детето? На какво се дължат „кривите зъби“ при децата?

 

Подредбата на зъбите започва още по време на бременността със залагането на зародишите на повечето зъби. Захапката също започва своето развитие, докато бебенцето е още в майчиния организъм. Но първото голямо събитие, което оказва голям ефект върху оформянето на захапката е кърменето и акта на сучене. „Кривите зъби“ при децата могат да имат различен произход – неправилно съотношение между размерите на челюстите и тези, на зъбите, неправилно разположение на зародиша на даден зъб или липсата на такъв и т.н.
Вредните навици като например смучене на пръст, от своя страна могат да са причината за така наречените придобити деформации. Биберонът трябва да се отстрани в периода от 2- до 3-годишн възраст, за да не доведе до деформации, преди това не е проблем да го използваме с цел да успокояване на бебето.
 
- Кои са най-честите грешки, на които се дължат ортодонтските проблеми при децата и какви съвети бихте дали, за да се избегнат или решат бързо те?

 

На първо място това е закъснялото запознаване на детето с ортодонта. Използването и направляването на естествения растеж може да се случи само докато децата растат, т.е. преди и по време на пубертета. Но някои зъбно-челюстни деформации могат да се изявят доста преди това, още в периода на временните млечни зъбки, и в един по-ранен етап на развитие могат да бъде предотвратено задълбочаването им. Редовните контроли, които е препоръчително да бъдат веднъж годишно, при специалист ортодонт са решаващи за навременното им диагностициране. Можем да избегнем по-сериозни усложнения при постоянните зъби, ако вземем марки още при млечните. Целта е да се избегне задълбочаването на ортодонтския проблем и дългогодишното лечение на по-късен етап.

 

- Кога трябва да заведем детето на ортодонт?

 

Няма такова понятие като „твърде рано или твърде късно“ за ортодонтски преглед. Профилактиката на вредни навици и лечението на определени деформации може да започне още в ранна детска възраст – още преди началото на смяна на временните (млечни) зъби с постоянните – т.е. преди 6-годишна възраст. По време на ортодонтския преглед детето от една страна свиква с обстановката в кабинета, а от друга – специалистът ортодонт следи развитието на зъбно-челюстната система и дава сигурност на родителите, че при нужда от лечение, то може да бъде започнато в най-оптималния момент.


Освен това, често тези деформации се предават генетично, така че ако родителите са имали проблеми с захапката, вероятността детето да има подобен проблем е голяма. Редовната профилактика е в основата на правилната дентална грижа и превенцията на проблемите в бъдеще.

 

- Какви са рисковете, ако не вземем мерки при недобре оформена захапка?

 

Първият проблем е на ниво зъби – те започват да се изтриват по-лесно, почистването им става по-трудно, в следствие на това се образува по-лесно кариес и се появяват проблеми като възпаление на венците.
Неправилната захапка води до нарушаване на зъбодържащия апарат в следствие на неправилния контакт на челюстите.
Долночелюстната става също страда, когато е налице неправилно разположение на зъбите и челюстите.
Съветът ми е да се вземат мерки на възможно най-ранен етап, защото само така ще избегнете по-дългото и сложно лечение в последствие.

 

На 10 и 11 юли MEDICAL DENT организира безплатни ортодонтски консултации за възрастни и деца.

Може да запишете своя час за преглед при д-р Спасов на тел.: 02/ 963 07 37

 

www.medicaldent.bg