Д-р Цветелина Дучева е завършила Факултета по дентална Медицина на Медицинския университет в София. Управител е на Дентална клиника „Д-р Петър Дучев“ – клиника по имплантология и детска дентална медицина. Работи в областта на микроинвазивна микроскопска ендодонтия, има множество международни специализации и следдипломни обучения.
Децата са нейната слабост ,а профилактиката и здравето на детските зъби са в основата на професионалните и интереси.
Лектор е в училище за бременни и родител. 
 
 - Д-р Дучева, често срещан проблем ли е кариесът при българчетата днес?
 
За съжаление, статистиката от последните години е стряскаща по отношение на детското дентално здраве. 
Когато говорим за зъбен кариес, е нужно да спомена, че това е най-широко разпространеното инфекциозно заболяване, което засяга 2/3 от популацията на Земята, без значение от социалния статус или възраст на пациентите. Основният причинител е Streptococcus Mutans - микроорганизъм, който продуцира голямо количество киселини при преработката на въглехидратите, полепва много здраво по зъбните повърхности и може да се предава чрез слюнката от родител на дете.
 
Според последните проучвания у нас 45% деца м/у 2 - 5 години имат кариес на временните зъби, над 80% от децата над 6-годишна възраст у нас са засегнати от кариес, а децата на 12 години имат средно между 4,3 и 7 кариозни зъби.
 
 - На какво според Вас се дължи този факт?
 
Една от основните причини е недостатъчната орална хигиена на децата във всички възрасти, липсата на хранителна профилактика и контрол върху въглехидратния прием, ранното въвеждане на захар в детското меню. 
 
Много от родителите пренебрегват необходимостта от редовни профилактични прегледи и лечение на временните детски зъби с оправданието, че те са временни и нямат отношение към здравето и благосъстоянието на децата им. Това е заблуда, която не отчита рисковете и последствията от появата на кариеса в ранното детство и отражението му върху здравето на децата в следващите години на растеж и развитие.
 
 - Къде грешим в грижите за устната хигиена на нашите деца и доколко този проблем е извън възможностите на родителите да го контролират?
 
Aз самата съм майка на малки деца и съм напълно наясно, колко е трудно да се преборим с малчуганите и тяхото не, не искам, не мога но в крайна сметка това зависи от нас възрастните. Ние трябва да сме добрият пример за тях. Трябва да ги приучим на правилните навици, един от моите съвети към родителите е да започнат с миенето на детските зъби още след пробива на първите от тях и да не се отчайват, че децата не дават, дърпат се и не отварят добре уста. Трябва под формата на игра да ги ангажираме и да ги накараме да са съпричастни, нужно е търпение и постояннство. Иначе контролът на детската хигиена реално е в наши ръце и ние трябва да следим качеството на четкането и резултата от него поне до 10 година от живота на  децата,ние като родители носим тази отговорност.
 
 - До каква степен и кога кариесът на детето се дължи повече, защото то е предразположено към него или защото храната ни е некачествена? Има ли такова явление предразположеност към кариес и при кои случаи се наблюдава то?
 
Може би, защото сме тясно профилирани в профилактиката и лечението на кариеса на ранното детство, най-сериозни са нашите наблюдения именно върху появата и усложненията, които това заболяване води след себе си при деца от 2 до 4 години. 
  • Детето не се храни и не спи, поради болка нощно време
  • Има проблем с теглото, тъй като не се храни пълноценно
  • Не дъвче, а гълта като „пате“, поради силно разрушените кътници
  • Има обриви по лицето и рагади около устата, защото кариесите  в неговата уста са огнища на инфекция.
  • Срамува се да се усмихва и децата му се смеят на "черните" разрушени зъби.
  • Има лош дъх от устата.
Друг проблем в тази възраст са вредните навици - смучене на биберон залъгалка след 1-1,5 години, нощният прием на сокове, подсладена вода и адаптирано мляко след 1,5 години, които пък отключват развитието на ранния детски кариес.
 
За предразположеност към кариес можем да говорим, когато има генетични смущения в структурата на емайла и дентина, това са т.н. дисплазии. При тях още с пробива на зъбите започва разрушение, което ги засяга по реда на тяхната поява, независимо от грижите, на които са подложени. Причините за тези несъвършенства в структурите могат да са най-различни, могат да засегнат както временните така и постоянните зъби. Храненето и по-точно качеството на храната заедно с адекватната хигиена, не могат да спрат прогреса им, но са пряко свързани с по-лесното и успешно лечение.
 
 - Кога е нормално да пробие първото зъбче и какви са основните Ви съвети за грижа за здравето на зъбите според възрастта на детето?
 
Винаги казвам, че природата е много мъдра и снизходителна към нас родителите, защото появата на първото зъбче става около 6 месец след раждането, когато вече е преминал периодът на колики, създали сме връзка с малкия човек и напълно сме се адаптирали в новите си роли на родители. Освен това около 6-ия месец имунната система на детето вече е достатъчно зряла, за да може да започне и захранването му. Така пробива на първото зъбче се комбинира с няколко много важни промени, които стават в хранителния режим и навици на бебето. Когато говорим за срокове на пробив, винаги отбелязвам, че те са ориентировъчни и за норма се приемат плюс, минус 6 месеца от посочените месеци. Най-важно е около 3,5 години детето да има сформирано стабилно млечно съзъбие, да може да отхапва и дъвче подобно на нас възрастните.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Грижите трябва да започнат още с пробива на първото зъбче, най-напред със силиконов накрайник без паста, а когато около 10-ия месец детето вече седи стабилно и има повече от 5 зъба, се включват ръчна четка и детска паста. Нека миенето на зъбките се превърне в навик, точно както създаваме навик за миене на ръцете и смяната на памперса. Сутрешното четкане на зъбите е препоръчително,а вечерното задължително.
 
 - Колко време детето трябва да четка зъбките си?
 
Вечерното миене на зъбите трябва да се превърне в част от ритуала преди лягане. Четкането на 20 млечни зъба трябва на продължава около 2 - 2,5 минути, в действителност процесът продължава повече, защото всеки от участниците в него иска да се добере до четката и пастата. Движенията са кръгообразни без натиск, количеството паста е колкото грахово зърно.
 
В началото четката е нужно да се подменя по-често, защото тя реално се дъвче много ожесточено от малкия човек, но след като избият всички млечни зъби и дискомфортът от пробива е изчезнал, подмяната ще е на 5-6 седмици.
 
 - Пастата за зъби може ли да се смята за безопасен продукт, който гарантира добра хигиена и здраве за детски зъби?
 
В самото начало на зъбния пробив не е нужно да се ползва паста за зъби, ползва се само силиконов напръстник за механично обтриване. Пастата за зъби трябва да започне да се ползва, когато има вече 5-6 пробили зъба. Тя е необходим и полезен продукт, само и единствено, ако отговаря на няколко условия. Първо трябва да е съобразена с възрастта на детето, така ще отговаря на потребностите на съответната възраст. Второ, не трябва да е с ярък цвят и натрапващ вкус или аромат, понеже за децата до 3 години плюенето е трудно, а те приемат пастата като десерт и всичките добавки и оцветители отиват в корема на малкото човече.
 
Безцветните пасти с дискретен обикновено естествен аромат, например на сладник, копър, лайка и др. са за предпочитане. Хубаво е тези продукти да са със сертификат за качество, а не просто да пише на тях био. 
И понеже отново ние родителите правим избора на продукти за нашите деца, нека уважаваме и мнението и предпочитанията на най-малките, като насочваме в правилната посока техните желания. Това не е манипулация, а отговорност при възпитанието.