Д-р Таня Барашка е завършила Медицинския университет в София. Тя е дипломиран лекар по дентална медицина. Специализира в Хайделбергския университет Рупрехт-Карлс.
Профилира се в в областта на детската дентална медицина. Има интерес към ортодонтията и неоперативното лечение на кариес.
Член е на Българския зъболекарски съюз и Българската академия по естетична стоматология. 
Присъствала е на множество симпозиуми и конгреси. Автор е на научни статии и презентации. 
 
На Форум бременност и детско здраве, който ще се продеде на 13 и 14 май в София Ивент Център, д-р Таня Барашка ще говори за грижите за зъбките на детето от никненето им. Тя ще засегне теми като никнене на първите зъбки и намаляване на дискомфорта за детето, както и ще разгледа етапите на обгрижването им за получаване на добра устна хигиена в различните възрастови периоди.
 
 
 - Д-р Барашка, кога се появява първото зъбче при детето?
 
По правило първото зъбче пониква на около 6-месечна възраст, но този срок търпи леки вариации. Когато зъбче се появи по-рано от 4-месечна възраст на детето, пробивът се нарича преждевременен. Ако това се случи след първата година - пробивът е закъснял. Тенденцията към момента е появата на първото зъбче да се случва около 8-ия месец. Без значение от времето за поява на първото зъбче, временното съзъбие се оформя окончателно до 2,5 - 3-годишна възраст.
 
 - От какво зависи зъбите на детето да са здрави?
 
Здравината на детските зъби се определя още по време на бременността, когато се залагат зародишите на зъбите и започва тяхната минерализация. От основно значение в този период е храненето на бременната жена. След като зъбките поникнат, два са основните фактори, които ги поддържат здрави - спазването на рационален хранителен режим, съобразно възрастта на детето и правилното им почистване.
NEWS_MORE_BOX
 
 
 
 - Колко е важна оралната хигиена и от каква възраст тя трябва да започне?
 
Оралната хигиена и изключително важна за осигуряване здравето на зъбите. Орално-хигиените навици трябва да се възпитават у детето от най-ранна възраст. Миенето на зъби започва с появата на първото зъбче в устата на детето. Детските четките и пасти за зъби са разделени спрямо възрастта на детето и е препоръчително майките да съобразяват това. До 6-годишна възраст миенето на зъбите на детето е необходимо да бъде под родителски контрол, до 3-тата година задължително родителят мие зъбите, от 3 до 6 години детето се насърчава да прави това само, като родителят се намесва на края на процеса.
 
 - Кога трябва да заведем детето за първи път при зъболекар и защо това трябва да бъде специалист по детска дентална медицина?
 
Първият преглед при зъболекар трябва да е след пробивът на първото млечно зъбче. В основата на прегледа е обучение на майката по отношение на поддържането на правилна хигиена и правила за хранене. Децата преживяват първият си "съзнателен" преглед на около 3-годишна възраст. Това е периодът, от който те могат да комуникират с непознат човек в лицето на зъболекаря.
 
 - Можем ли да лекуваме кариеса при малкото дете без болка?
 
При кариес или пулпит на млечен зъб се изпитват сходни усещания както при постоянен зъб. Вариант за обезболяване при работа на детски зъб е поставянето на местна упойка, като съществуват различни техники, при които детето не се подлага на стрес от изпълнението на тази манипулация.
 
 - Кога трябва да заведем детето при ортодонт?
 
Ако видим сериозно отклонение в захапката на детето още при млечното съзъбие - силно изразена напред долна или горна челюст е препоръчително да се направи консултация с ортодонт възможно най-рано. Ортодонтското лечение е удачно да бъде започнато във всички останали случаи на около 7 - 8-годишна възраст - времето, в което обикновено са поникнали първите постоянни кътници (6-и зъб) и постоянните резци.
 
 

Шестото издание на „Форум бременност и детско здраве“ се провежда с подкрепата на: Cryo Save, Philips Avent, Mutsy, Медицински комплекс „Д-р Щерев“, Дентална клиника „Medical Dent”, Биорегенерация, Dove Baby и Дентална клиника „Петър Дучев“

 

За Форум бременност и детско здраве тази година провеждаме и Класациите "Специалистите, на които имам доверие". В тях ще номинираме водещи специалисти и клиники в страната, които са Ви спечелили с грижи и отношение по време на проследяване на бременността и раждането на детето. Можете да гласувате в 4-те категории: за акушер-гинеколог, акушерка, неонатолог или педиатър и родилно отделение. Вашата номинация можете да подадете ТУК

 
Втората инициатива, която тече, е конкурс "Фото Puls". Участвайте в него с Ваши снимки от бременността или след раждането на детето с него. Две са категориите: "Бъдеща майка на фокус" и "Бебе на фокус". Можете да качите Вашата снимка или директно да гласувате за участник ТУК