Д-р Бранимир Кирилов е един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България и първия оперирал по метода TееthXpress. Притежава множество международни квалификационни курсове в областта на денталната имплантология при водещи световни специалисти и изнася доклади и лекции като участник в международни конгреси по дентална имплантология в САЩ и Европа. С повече от 12 000 успешно поставени импланти зад гърба си, днес той е един от лидерите в сферата. Основател на дентална клиника Medical Dent, вече 17 години водеща клиника в областта на имплантологията и център за специализация в областта на оралната хирургия за България.


 - Д-р Кирилов, какви са предимствата и по-какво се отличава метода TeethXpress?

 


Това е съвременен метод, който в рамките на много кратко време около 12 часа, човек може да мине от ситуация, в която е загубил или предстои да загуби всичките си зъби в такава, в която да стане напълно възможно той отново да се радва на усмивката си и да се чувства комфортно с нея. Поставят се 4 или 6 импланта, това е въпрос на планиране и вие отново се усмихвате уверено още в същия ден. Използват се тънки до 3 мм импланти, при които не е нужно увеличаване на костта. Сглобката между имплантите и горната част е изключително прецизна и няма никакво място за събиране на микроби. При този метод, процедурата е много по-щадяща организма и наистина няма никакво болезнено оздравяване. 

 

 - Кои групи пациенти са най-подходящи за този вид интервенция?

 

При пациенти с протези, метода би бил много добро крайно решение на неудобствата и болките. Протезите са подвижни зъби и те се движат по време на хранене, смущават пълноценните социални контакти и нарушават интимния живот. Фиксирането чрез импланти може да разреши тези проблеми, а чрез метода TееthXpress, това може да стане в рамките на един ден.


Прилагаме концепцията TееthXpress и на хора с парадонтоза. Това решава категорично болките, неудобството и най-важното - позволява ви да се усмихвате пак свободно. 
Като цяло процедурата “Зъби за един ден” е подходяща за хора, които са загубили зъбите си поради някаква причина. При случаи, когато предстои изваждане на зъбите възстановяването става веднага, което дава възможност за много бързо завръщане обратно към нормалния начин на живот. В същия ден на операцията вече имате хубави зъби и така максимално бързо възстановявате ежедневния си ритъм.

 

 - Какво е времето което трябва да отделим за напълно завършен цикъл от манипулации, така че да се радваме на нова усмивка?

 

Първият ключов етап е събирането на информация и планиране като за тази цел по определен протокол се набавя нужната документация от пациента. След това се пристъпва към подготовка на пациента за манипулацията и като последен етап е извършването на самата интервенция. Тя се случва под медицински сън, дълга е между 4-5 часа и е абсолютно нетравматична за пациента. Той няма спомен, манипулацията е напълно безрискова за здравето и безболезнена. Факт от практиката ми до момента е, че това е метод, при който има пълна успеваемост и 100 процента от хората, които са го направили споделят, че това е един от най-щастливите им мигове в живота, защото отново се чувстват истински пълноценни.

 

 - Може ли манипулацията да бъде извършена под пълна седация и какви са плюсовете на този тип обезболяване?

 

Отдавна мина времето, в което пациентите изпитваха болка в зъболекарския кабинет. Модерната стоматология предлага напълно безболезнено и не травматично лечение.  В Medical Dent имаме опит в работа под медицински сън от 2005 г., като оттогава има стотици пациенти, които са се възползвали от възможността да се лекуват по този комфортен начин. Това е подход в зъболечението, който ни дава възможност да провеждаме доста сложни и отнемащи повече време лечения в едно посещение и е много подходящ за прилагане при метода TееthXpress. Освен това седацията е напълно безопасна при нас. В годините с нашите опитни анестезиолози разработихме един много мек вариант на медицински сън, който не крие никакви рискове за здравето на пациентите ни. 


 - Каква апаратура и материали използвате и как успявате да съкратите толкова много процеса по възвръщане на нормалната усмивка след пълно обеззъбяване?


Използваме дигитална фотография, тя е важна част от планирането. Друга апаратура, която участва е 3Д скенер и интраорална камера за дигитални отпечатъци. Планират се прецизно позицията на имплантите, състоянието на костта и меките тъкани, всичко това са фактори в основата на доброто планиране за бъдещата усмивка. Използва се и така наречения хирургичен водач, чрез който във всеки един момент знаем къде точно трябва да се позиционира импланта.
Използваните материали са ключови за резултата. Решението за това колко сме готови да инвестираме в лечението си е нещо, което всеки решава сам за себе си, но често обяснявам какво трябва да се има предвид преди да се направи избора и да се доверите на даден специалист или клиника - това е вашето здраве.
Когато лекувам винаги избирам най-доброто за пациентете си. Качеството на имплантната система, материалите от които се правят коронките, това са все важни моменти за постигане на добрата и стабилна усмивка. Това определя комфорта и дългосрочността на резултата.

 

 - Безопасно ли е това лечение за всеки и крие ли някакви рискове за здравето ни?


При добро планиране и добър хирургичен опит поставянето на импланти е напълно безопасно. Добрата апаратура и опита на специалиста са двата най-важни фактора. Първите ни пациенти, лекувани със “ Зъби за един ден” са от 2002 г. Оттогава имаме стотици успешни операции и възстановени усмивки. Аз съм първият в България оперирал по метода и си спомням, че когато отидох в единствената лаборатория по онова време, където се правеха по-иновативни неща в сферата, бях с отпечатък на две челюсти в ръка, но дори и за самия зъботехник, TееthXpress беше твърде иновативен метод.

 

 - Профилактиката и поддръжката след това е ключов фактор за успешния и дълготраен резултат. Осигурявате ли такава и имате ли отделни специалисти за това?

 

Винаги след провеждане на лечение трябва да се обърне сериозно внимание на профилактиката. Когато завършим едно такова лечение, ние правим обучение за поддръжка на нашите пациенти. Грижим се за техните контролни прегледи, като ги подсещаме при наближаване на времето за профилактика.
Необходими са от 2 до 4 посещения годишно при зъболекар след приключване на интервенцията. Профилактика се прави 1 път в годината, когато се свалят конструкциите за оглед. Имаме и самостоятелно обособена клиника с тази цел - Dental Care Center, където на база специално разработен протокол, осигуряваме необходимата грижа за пациентите.

 

 - Какви качества трябва да притежава един дентален специалист, за да упражнява метода TееthXpress?

 

Категорично трябва да притежава много опит. За извършването на тази операция, освен теоретичните познания от особена важност е сръчността и опитността на ръката на лекуващия. Най-голямото конкурентно предимство на мен и екипа ми от специалисти е именно това – нашият опит.
Всяка една от стъпките по време на процеса по изграждане на усмивката по метода TееthXpress са действия, извършени от ръка, а не от машина, така че апаратурата е важна част от нашата професия, но опитът е това, което прави един специалист истински добър в сферата.

 

През месец май, всеки който се интересува от метода TeethExpress може да запише безплатен преглед и консултация с д-р Бранимир Кирилов.
Датите са от 23-ти до 28-ми май.


Местата са ограничени, така че е нужно да запишете предварително своя час на тел.: 02/4738798


За повече информация: https://www.medicaldent.bg/bg/teethxpress/

 

Медикъл дент зъби за един ден