Д-р Бранимир Кирилов е лекар по дентална медицина, имплантолог и орален хирург. 
Той е завършил специалност дентална медицина в Медицински университет – София през 1998 г. През 2003 г. придобива специалност по орална хирургия.
Преминал е успешно множество квалификационни курсове в областта на денталната имплантология при водещи световни специалисти. Професионалните му интереси са съсредоточени в областта на имплантологията, оралната хирургия и Pillar процедурите.
Изнася доклади и лекции като участник в международни конгреси по дентална имплантология в САЩ и Европа. Автор е на редица статии и публикации в областта на имплантологията и естетичната стоматология. Името му се свързва с изграждането, имиджа и развитието на българската школа по дентална имплантология и пластика. Ръководи семинари и консултации в Международния учебен център по дентална имплантология IFZI – България.
Член е на Международния конгрес на оралните имплантолози – ICOI и Българския зъболекарски съюз. През 2005 г. основава клиниката по дентална медицина Medical Dent, която е официален представител на Международния учебен център по имплантология – IFZI, със седалище в Нюрнберг, Германия. Д-р Кирилов е сертифициран и лично ръководи и провежда обучения по дентална имплантология.
Д-р Бранимир Кирилов е сред участниците в новото дигитално събитие на лайфстайл медията Tialoto.bg - „Светът на Tialoto”. То ще се проведе на живо 31 март от 14:15 часа на стрийминг платформата за събития Investor Media PRO.


 - Д-р Кирилов, можем ли да имаме бели зъби без непременно да сме изрядни в грижата за тяхното здраве?

 


Цветът на зъбите зависи от много индивидуални фактори, както и от начина на живот. Всяко нещо в нашето тяло се амортизира с времето и е необходимо да полагаме грижи, за да го поддължаме в добра форма. Грижата за здравето на зъбите не е по-различно от това да се грижим за общото си здраве. Ако някой иска да изглежда добре, той започва да се грижи за това как се храни, да спортува, да има режим на натоварване и почивка. Разбира се, че ако държиш зъбите ти да са в добра форма е необходимо да полагаш грижи. Необходимо е да посещавате зъболекар два пъти в годината, за профилактичен преглед и почистване. Винаги е добре първо да се излекуват зъбите, след което да се направи избелването им. Когато има кариеси на предните зъби, обикновенно се прави първо избелване и след това се правят пломбите, за да може да се прецени цвета на зъбите.

 

 - Зъболекарите работят с богата палитра нюанси за цвят на емайла. Защо цветът на зъбите е различен при хората?

 

 Палитрите са необходими на зъболекарите, за да могат да анализират всички детайли в цвета, защото това е много важно за естетичните възстановявания. Цветът на зъбите се определя от цвета на дентина, който е по-дълбокият слой на зъбите. Различната дебелина на емайла определя цвета на зъба в различните участъци - по-тъмен в близост до венеца и по-светъл към режещия ръб на зъба до прозрачен при млади хора. По-светлият цвят на зъбите при младите се дължи на по-дебелия емайл. В течение на времето, той започва да се износва и да изтънява и това води до потъмняване на цвета им. Допълнитено в пукнатини по емайла се натрупват външни оцветявания, което води до потъмняване на цвета.

 

 - До каква степен е здравословно да влияем на това естетично качество? Къде са границите между здравословното поддържане на красотата и рисковете за здравето?

 

Няма научни доказателства за вредно влияние на избелването. Понякога като страничен ефект се получава преходна чуствителност към студено и топло, която отзвучава за около едно денонощие. В някой случаи, за да се получи много добър резултат от избелването ние препоръчваме няколко цикъла на избелване, като между тях оставяме период от два- три месеца.

Определено може да се каже, че когато избелването е направено след цялостен преглед, добро планиране спрямо индивидуалните особенности и с качествени материали, то не заплашва здравословното състояние на зъбите.

 

 - Естетиката на зъбите не е само цвят и свеж дъх. А и форма на зъбите, гладки ръбчета и пр. Кои са, всъщност, задължителните характеристики на красивата усмивка?

 

Красивата усмивка е съвкупност от детайли, които правят впечатление, когато определяме дадена усмивка за красива или не. Тази преценка се прави от окото за части от секундата, но има много фактори, които имат значение.

Най-общо, трябва да разделим красивата усмивка на бяла и розова естетика.

Бялата естетика са зъбите. Това, което има най-голямо значение при зъбите са позицията на зъба, формата и размерът му, цветът на зъба и каква част от зъбите се вижда при усмивка.

Розовата естетика се определя от венеца. Има значение контурът на венеца при контакта му със зъбите, цветът му и каква част се вижда при усмивка. Разбира се, формата и размерът на устната също участват и имат значение при красивата усмивка. Това, което правим в нашата клиника е да планираме почти като инженерен проект всеки детайл от усмивката и след това да изпълним лечението с максимална прецизност при пълен комфорт за пациента.

 

За повече – гледайте на живо „Светът на Tialoto” на 31 март, от 14:15 ч. на живо на стрийминг платформата за събития Investor Media PRO