Д-р Бранимир Кирилов е един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България, както и човекът, който стои зад изграждането на една от най-иновативните и успешни дентални клиники в България, специализирана от 18 години в лечението с дентални импланти – Medical Dent. 
Името му се свързва с изграждането, имиджа и развитието на българската школа по дентална имплантология и пластика.
Като един от основоположниците на тази дисциплина в България, днес зад гърба си той има повече от 17 000 успешно поставени импланти, а благодарните му пациенти са по цял свят. Притежава множество отличия, член е на Българския зъболекарски съюз и ръководи първия учебен център по имплантология IFZI в България. 

 

- Откога съществува имплантологията, д-р Кирилов? Кога е поставен първият имплант в съвременния вид, който съществува?Първият имплант в съвременния му вид е поставен 1982 г. Всеки век носи някакви свой особености, свързани с имплантологията, но класическият винтов имплант е поставен тогава.

 

- От какви материали са произведени имплантите? Има ли риск за отхвърляне, алергия?


Имплантите са титаниеви сплави и при тях няма риск от отхвърляне или алергични реакции. Да не забравяме, че тазобедрените стави също се правят от титаниеви сплави. Всяко едно лечение има своите успехи и неуспехи. В много редки случаи има ситуации, при които лечението е неуспешно и се налага реимплантация. Те са около 2% от случаите. Свързани са със специфика на тъканите. Всъщност, 98% успеваемост при имплантологичното лечение е много висок процент.

 

- Какви условия трябва да са налични, за да може да бъде поставен един зъбен имплант?


Условието да бъде поставен имплант е да има достатъчно количество тъкани, което означава -  кост и меки тъкани. Зоната трябва да бъде здрава, както и пациентът да е в добро общо състояние, което да позволява оперативна намеса. Всеки човек, при който може да бъде извършена оперативна намеса е подходящ за имплантологично лечение.

 

- Какви са етапите на поставяне на зъбния имплант?


Първата стъпка е планирането. Тук се уточнява точно какъв тип оперативна интервенция трябва да бъде извършена. Планира се видът имплант, който ще се използва, както и дали ще има допълнителни оперативни интервенции, свързани със създаване на кост или корекция на меките тъкани. 
Всичко е въпрос на правилно планиране. Това, към което се стремя в практиката си, е да намаля броя на хирургичните интервенции. Колкото по-малко са те, толкова по-лесно се възстановява организмът. Когато трябва да се създаде кост, за да бъде поставен имплант, стремежът ми винаги е двете интервенции да бъдат направени в една операция с оглед на намаляването на хирургичната травма. Има случаи обаче, при които се налага след създаването на кост да се изчака 6 месеца и тогава да бъдат поставени имплантите. Всичко е строго индивидуално и изисква добрата преценка на имплантолога.
След интервенцията по поставяне на имплантите възстановителният период е не повече от 2-3 дни. През това време отокът отшумява, а при прилагане на правилни медикаменти болката е напълно овладяваща се. Между 2 и 6 месеца са необходими мястото на операцията да зарасне и имплантът да бъде използван.

 

- Колко време можем да разчитаме на един „изкуствен зъб“ – ако можем така да определим импланта и носената от него коронка. 


Най-старите импланти, които съм поставял са били през 2000 г. и хората все още ги използват успешно. Най-старите импланти, които съм виждал поставени в устата на човек, са били на 45 години. Като цяло лечението с импланти е дългосрочно като успех и когато е добре планирано и проведено с подходящите материали, човек може да разчита на дълги години комфорт и отлична функционалност.

 

- Има ли различни видове импланти и кога какъв се избира?


Кога какъв имплант да се избере е част от процеса на планиране на лечението. Има различни видове импланти спрямо тяхната повърхност. Определящо за лечението е това да се избере имплант, който е най-подходящ спрямо анатомията на човек. Необходимо е имплантологът да има нужните познания и опит, за да може правилно да прецени и планира лечението спрямо индивидуалния случай.

 

- Какво може да компрометира работата на имплантолога? Възможно ли е бъдеща остеопороза или заболяване в устната кухина да създаде неблагоприятни условия за поддържането на импланта? Какво се предприема, за да се избегнат тези рискове?


Когато говорим за заболявания, които влошават възможностите за поддръжка на имплантите, то те са такива, каквито са заболяванията, които могат да се появят и около естествените зъби. Има заболявания, които биха могли да влошат възможностите за поддръжка на тъканите в устата. Тогава се реагира индивидуално и се търси решение как при конкретния случай да бъде извършена поддръжката на зъбите, така че да бъде съхранено здравето на пациента и добрия му начин на живот. Редовната профилактика и контролни прегледи стоят в основата на това да избегнем рисковете от поява на заболявания и влошаване на оралното здраве. Неслучайно обособихме с тази цел самостоятелен център за профилактика Dental Care Center, където всеки може да провежда своите контролни прегледи и да се довери на обучени специалисти, които да се погрижат за зъбите и венците му, работейки по специални протоколи, съобразени със здравния статус пациентите.

 

 

д-р Бранимир Кирилов

 

 

- Съществува практиката да се заменят изцяло естествените зъби с импланти. Как бихте коментирали? Каква е правилната практика?


Правилната практика е, когато зъбите имат шанс да бъдат запазени, те да бъдат лекувани. Само, когато зъбите не могат да бъдат ползвани за носител на коронка или мост, тогава се налага да бъде поставен зъбен имплант. Той е най-добрият заместител на естествения зъб, но само след като зъбът не може да бъде използван повече. Моята препоръка е - ако зъбът може да бъде спасен, да бъде проведено нужното лечение, за да се увеличи шансът за използване на естествените зъби.

 

- Протеза върху импланти – това не създава ли неудобства и не е ли по-добрият вариант все пак да се поставят отделни „изкуствени зъби“?


Всичко е въпрос на правилно задание. Ако пациентът иска изрично всеки зъб да бъде с отделен корен, това не е невъзможно, но не е практика. Ако заданието е пациентът да има зъби, то 6 импланта са напълно достатъчни да бъде изградена арка от 12 зъба. Тя възстановява достатъчно добре зъбите и позволява да възвърнете комфорта и добрата социална функция на усмивката си. 

 

- Колко време можем да отлагаме поставянето на имплант и има ли начин да минимизирам лошите ефекти от това изчакване?


Винаги, когато се забави поставянето на имплант, рискуваме да се окажем в ситуация, в която имплантирането му става по-трудно. Най-често се появява необходимост от допълнителна операция за създаване на кост, за да може след това да бъде поставен имплантът.

 

- Във връзка с поставянето на импланти какъв зъб се вади и какъв не се? Защо?


Зъб се вади само при показание – когато е болен или в резултат на някаква травма, например при счупване на корена или на самия зъб.

 

- Необходимо ли е да търсим гаранция при поставянето на импланти? Какви са критериите за добра практика, на които пациентите е добре да обърнат внимание?

 

Когато човек избира къде да се лекува, едно от нещата, които е определящо е да направи избора си планов. Необходимо е да отдели време и да направи проучване относно бъдещото си лечение, тъй като, когато това е направено под натиска на някаква спешност като болка или възпалителен процес, един от факторите, които ще определи избора е бързината на реакцията. Едно от важните условия, за да направим добър избор е да имаме достатъчно време и спокойствие да изберем.
Второто важно условие, когато правим проучването кой да ни лекува, е това какви са условията на мястото, където ще бъдем лекувани. Аз самият, когато правя избор при кого да се лекувам, обръщам специално внимание на хигиената на лечебното заведение – косвен критерий, но важен.
Друг важен фактор, определящ избора на лекар, е това доколко можем да разчитаме на него като обратна връзка и реакция, когато имаме нужда от консултация в хода на лечението.  Редно е пациентът да може да се свърже и да има контакт със своя лекар. Ако не реагираш на необходимостта на пациентите да споделят притесненията си или да получат съвет относно възникнал проблем, за мен това означава, че в душата си не си приел призванието да бъдеш лекар и да помагаш на хората. Ясно е, че това е работа, за която се плаща и всички ние работим за пари, но в основата на всичко трябва да стои желанието да помогнеш.
Не по-малко важен критерии за избор на лечебно заведение е това как е организиран работния процес в него. Ако той е направен така, че нещата да се случват без напрежение, екипът е сработен и всичко протича като една добре смазана машина, то изградената система е работеща. Едно от ключовите неща в здравеопазването е системата – често има добри специалисти и лечебни заведения, но липсва система. Ако си зададем въпроса: каква е функцията на здравеопазването, то лесно ще си отговорим и на въпроса кое е най-важното, за да работи тя успешно. В Германия, например, тя е посветена на това максимално бързо при установено заболяване и назначено лечение пациентът да бъде възстановен така, че да бъде работоспособен и да изпълнява своята социална функция, допринасяйки за общественото благо чрез професията и труда си.
Наличието на система е показател за това как работи лечебното заведение. В Medical Dent всеки от екипа знае функциите си и е обучен да ги изпълнява правилно.
Технологиите, разбира се, също имат значение и инвестицията в тях дава възможност за един по-добър лечебен резултат. Да дадеш гаранция за нещо, което правиш, означава, че го правиш толкова добре, че знаеш процента си на неуспех, а той е в рамките на контролируемото и е минимален. В Медикъл Дент даваме 50-годишна гаранция при имплантологично лечение.

 

- Между това да поставим мост, да направим обикновена протеза или да поставим имплант/и – какво избира медицината?


При всички положения поставянето на имплант е по-доброто решение, когато коментираме избора дали да поставим мост или имплант. При моста е необходимо да се изпилят съседните зъби, което ги уврежда. Неудобството при протезата е, че това е мобилна конструкция, която не може да осигури комфорта на имплантите. Избирайки лечението с импланти, когато липсват зъби, ние избираме лечение, което ще бъде щадящо за съседните зъби и ще ни даде комфорт при експлоатация след завършване на лечението максимално близък до този на естествените зъби.


От 17-ти до 30-ти ЮЛИ в Medical Dent можете да запишете час за безплатна консултация за дентални импланти на тел.: +359 2 473 8793 или на office@medicaldent.bg