Д-р Богомил Стоев е млад стоматолог , в чиито основни приоритети е подобряването на денталната култура на хората в България, както и изграждането на последователна система за превенция и профилактика на оралните заболявания. Има следдипломни квалификационни курсове по: BIO-EMULATION - taste of the future - лектор dr. Stephane Browet, Sofia Dental Meeting – 2012, Sofia Dental Meeting – 2011, Практически курс на тема - "Мираж"- дентални импалнти, Практически курс на тема - "Q - импланти", "Стабилността на дългите импланти и предимствата на късите" - DenTack Implant System, Имплантология за всеки: "Simple & safe implant placement" - blueSKY Implant System, Първи национален ендодонтски форум, Международен научен конгрес, Международен научен симпозиум, VI Конгрес по възстановителна дентална медицина, 12-ти Научен конгрес на БЗС.

Д-р Стоев целенасочени работи по организирането и осъществяването на инициативи, свързани с денталната грижа за бременните и детското орално здраве.


Практиката му започва от студентската скамейка в денталната клиника "Св. Аполония".

- Д-р Стоев, имате ли представа какъв е „денталният статус“ на българчетата днес?


В България са правени не малко изследвания, свързани с денталният статус на населението, но малко от тях ни дават достатъчна информация, от която да направим необходимите изводи. Макар една от статистиките да сочи следното - в България разпространението на кариес е 98% сред възрастните и 83% сред децата и над 8000 деца са с един или повече извадени постоянни зъби, това което видях след моята профилактична кампания по училищата ме навежда на мисълта, че ситуацията е доста по-трагична от известното.


- Според Вас на какво се дължи това?Една от основните причини за ситуацията в България според мен е, че децата изобщо не са наясно как правилно да се грижат за зъбите си. Говоря за базови неща като това кои са правилните движения, които е добре да използваме, когато си мием зъбите; колко пъти на ден трябва да си мием зъбите, както и това, че трябва да ползваме и конец за зъби. Също така, след моята кампания установих, че децата изобщо не знаят, че е добре да се ходи на профилактични прегледи през 6 месеца. Повечето от тях споделиха, че посещават зъболекар само, когато ги заболи, което никак не е учудващо, но пък води след себе си доста тревожни резултати.


Другото, което ми направи впечатление и което се отразява на зъбния статус е фактът, че децата често ядат изключително вредни за зъбите храни и напитки по време на учебния ден като вафли, кроасани, безалкохолни напитки, чипсове и други. Всички тези неща няма как да не доведат до тревожната статистика, която наблюдаваме.- Има ли начин и как бихме могли да й повлияем – да постигнем до 10-годишна възраст децата да са без кариес, а до 18 да няма случаи на извадени зъби... Кои са основните проблеми, с които лекарите по дентална медицина се сблъскват и ние родителите следва да се справим?


Добре е да се започне с правилно информиране на децата за това, че е задължително на всеки 6 месеца да се посещава зъболекар и че това е добре за тях. Да им се обясни на достъпен език, че пропускането на визити може да доведе до неприятни последици като невъзможност за консумация на любима храна или до множество пропуснати забавления. Също така е необходимо да се обясни на децата, че консумацията на кариесогенни храни и напитки е добре да става заедно с основно ядене – на обяд или на вечеря, а не като междинно хранене.


Освен това смятам за важно да бъде следен процесът на миене на зъбите на децата, поне два пъти седмично, с помощта на таблетки за оцветяване на зъбната плака. Те визуализират недобре почистените зъбни повърхности и дават възможност на детето да премахне ефективно това, което не е успяло, както и да се научи къде да набляга повече при четкането.


Друг проблем, който срещам при децата е предаденият от родителите страх от дентални посещения. Това е една практика, която води до много неприятни последици. Затова, нека не плашим децата с това какви страшни машинки има при доктора, нито да ги заплашваме с това, че ако не си мият зъбите ще отидат на зъболекар или пък да им разказваме за неприятни преживявания, свързани с посещения при дентален лекар.


Опитайте се да създадете представа на детето, че бъдещото посещение ще бъде забавно и полезно. Но това е възможно в случаите, в които децата не отиват за първи път на стоматолог с вече появил се проблем. Именно за това е от изключителна важност първите посещения на децата да бъдат само профилактични, а не с лечебна цел. Така ще се създаде една спокойна представа на децата за случващото се в денталния кабинет и те с удовоствие биха ходили на зъболекар.


- Кои възрастови периоди са особено важни по отношение здравето на зъбите при детето и защо?


Може би един от най-често пропусканите периоди, свързани със здравето на зъбите, но и със здравето на цялата орална среда, е периодът преди да поникнат зъбки. Фактът, че липсват зъби, не означава, че устата на бебето не е пълна с бактерии. Ето защо е важно да се има предвид и този период. В противен случай е много вероятна появата на заболяването известно като „млечница“, което никак не е приятно.

NEWS_MORE_BOX

 


Друг важен период е първата годинка на детето, защото това е възрастта, в която е добре да бъде направен първият профилактичен преглед. Това ще даде добър старт на денталната култура на детето и ще създаде една по-приятна представа за посещението при зъболекар. След това смятам, че всеки 6 месеца до 7-мата година са важни за здравето на зъбите на детето, защото както знаем, човек се изгражда първите 7 години. И правилните навици, свързани с грижата за оралната среда трябва да бъдат изградени в този период.


Но тези редовни посещения не трябва да спират след 7-мата година, детето трябва да разбере, че те са задължителна част от нашия живот и по тази причина не трябва да се пропускат.


Освен това бих казал, че много важен период е преди началото на всяка учебна година. Тогава е добре децата да бъдат заведени на зъболекар, за да се установи дали има необходимост от лечение, както и да се напомни на децата как да се грижат правилно за зъбите си. Все пак не трябва да забравяме, че училището създава множество предпоставки за влошаване на зъбния статус на детето, а също така проблеми със зъбите биха довели и до множество отсъствия, което да създаде допълнителен стрес на детето.


- Какво бихме могли да направим, ние родителите в този аспект?


За първият важен период е добре всеки родител да разбере, че почистването не трябва да става с четка и паста, а само с марля. Тя може да бъде напоена само с вода или с разредена с вода, кислородна вода, в съотношние 1:1. Почистването с нея трябва да се осъществява след всяко хранене, без изключение, като целта е да се почистят всичките повърхности на лигавицата – венци, небце, език, бузи. По този начин ще гарантирате спокойствието на вашето бебе.


Относно вторият период, предполагам е пределно ясно, че се очаква родителят да заведе своето дете на зъболекар до една година след раждането му, но не преди 6-ият месец, след което да го води редовно на профилактични прегледи.


Тези елементарни на пръв поглед неща могат да спестят много главоболия, време и пари, макар и да е трудно да се видят техните ползи в далечното бъдеще.


Продължението на интервюто очаквайте скоро