Създалата се обстановка поради пандемията от COVID-19 изисква спазване на висока хигиена, както на ръцете и лицето, така и орална такава. Най-добрата профилактика е редовното измиване на ръцете за 20 секунди със сапун, както и употребата на дезинфектанти, антибактериални кърпички, спирт. 

 

Най-важното нещо, което всеки трябва да запомни, че спазвайки добра хигиена и бъдейки по-предпазливи, по-хигиенични и здравно просветлени, ние предпазваме себе си, семействата си и околните. 


 

Спазвайки следните съвети и насоки и за добра орална хигиена, ще защитите себе си и близките си от развитието на вируса.

 

Никога не споделяйте четката си за зъби

Каквото и да се случва, в каквато и ситуация да попаднете, не споделяйте четката си за зъби с когото и да било! Независимо дали това е вашият партньор, родител, дете, приятелка, четката за зъби е за индивидуално ползване.

 

Това е един от възможните начини за предаване на вируса от човек на човек. Освен вируса COVID-19 с употребата дори и веднъж на една и съща четка за зъби, рискувате да пренесете в устата си бактерии, които до момента не са съществували там. Използването на една и съща четка ще увеличи вида и количеството на микробното число в устната кухина. Като резултат може да се наблюдава развитие на кариозни процеси, пародонтални заболявания, афтозни и стоматитни заболявания, вирусни и инфекциозни заболявания. 

 

За по-голяма предпазливост и профилактика, убедете се, че главата на четката за зъби се намира на по-голямо разстояние от четките за зъби на останалите от семейството. Най-добре е да бъде самостоятелно държана, прибрана в кутийка или със сложено капаче на нея. 

 

Сменяйте редовно четката си за зъби 

Важно е да подменяте четката си за зъби ако е механична или главата на четката си, ако е електрическа, на всеки 3 месеца. Желателно е и в по-ранен срок, ако забележете, че влакната са се износили, огънали и изкривили. След преболедуване четката за зъби трябва задължително да бъде подменена.

 

Тази честа смяна ще доведе до по-добро почистване на зъбите, по-малка трансмисия на вируси и бактерии. Огънатите и изкривени влакна на главата на четката не функционират правилно и не почистват добре. 

 

Ако сте заболели от коронавирус, то след оздравяване, сменете задължително четката си за зъби. Това правило важи и за всяко едно преболедуване.

 

Посещенията в денталния кабинет

Редовните профилактични прегледи са необходимост за добра орална хигиена и здраве. По време на пандемия обаче, това се оказва почти невъзможно. 

 

Бъдете подготвени за възможността записания час при дентален лекар, да отпадне. Това е за по-голямата сигурност и безопасност на пациентите и персонала. Спешните и неотложни случаи продължават да се поемат от денталните лекари. 

 

Рутинните дентални процедури могат да бъдат отложени с месец-два, докато пикът на пандемията отшуми. 

 

Почиствайте редовно банята си 

Банята е мястото, където държим своите хигиенни принадлежности - четки за зъби, тоалетна хартия, както и други интимни предмети. 

 

Също така банята е мястото, където се дезинфекцираме и почистваме след като се приберем отвън. Това означава, че е изключително важно да почистваме и дезинфекцираме редовно банята. 

 

Не забравяйте да изпълнявате основните хигиенни задължения

Здравната хигиена е приоритет, но оралната хигиена също е много важна. 

  1. Не забравяйте да измивате зъбите си по 2 пъти на ден-сутрин и вечер след хранене. Продължителността трябва да е 2-3 минути, с флуорна паста за зъби;
  2. Почиствайте междузъбните пространства всяка вечер след измиване на зъбите с конец за зъби или интердентални четки за зъби;
  3. Използвайте вода за уста 30 минути след измиване на зъбите;
  4. Увеличете приема на вода, намалете консумацията и честотата на прием на захарни, киселинни храни и напитки.