Колектив от учени, установи, че SARS-CoV-2, причинителят на COVID-19, инфектира и клетки от устната кухина. В проучване, публикувано на 25-ти март 2021 г., в онлайн издание на Nature Medicine, се съобщава, че слюнката на хора, инфектирани с COVID-19 съдържа високи нива на вируса.

 

Всеизвестно е, че горните дихателни пътища и белите дробове са основните места за инфектиране на SARS-CoV-2. Съществуват обаче доказателства, че вирусът може да инфектира клетки и от други части на тялото-храносмилателна система, кръвоносни съдове, бъбреци, а най-новото проучване твърди, че и клетките на устната кухина. С възможността на вируса да инфектира голяма част от органите и системите в човешкия организъм, може да се обясни богатата симптоматика, която се проявява при развитие на заболяването. 


 

Оралната симптоматика на заболяването се изразява в загуба на вкус и обоняние, сухота в устата, формиране на орални лезии. 

 

Учените смятат, че слюнката може да играе ключова роля в трансмисията на SARS-CoV-2 от инфектирани клетки в устната кухина към белите дробове и храносмилателната система. 

 

Търсейки пътя, по който вирусът е достигнал слюнката, учените правят извода, че е напълно възможно, това да е от заразени клетки в самата устна кухина. Авторите посочват, че това откритие ще направи диагностиката чрез изследването на проби от слюнка толкова надеждно, колкото и назалните проби.

 

При хора с COVID-19, които имат респираторна симптоматика, е възможно вирусът в слюнката им да се появи от назалния дренаж или от храчките от белите дробове. Но друг е въпросът откъде идва вирусът в слюнката при пациенти без респираторни симптоми. Учените смятат, че вирусът в слюнката, се появяват в следствие на инфектиране на самите клетки в устната кухина. 

 

Спазвайки следните съвети и насоки и за добра орална хигиена, ще защитите себе си и близките си от развитието на вируса.

 

Никога не споделяйте четката си за зъби

Каквото и да се случва, в каквато и ситуация да попаднете, не споделяйте четката си за зъби с когото и да било! Независимо дали това е вашият партньор, родител, дете, приятелка, четката за зъби е за индивидуално ползване.

 

Това е един от възможните начини за предаване на вируса от човек на човек. Освен вируса на COVID-19 с употребата, дори и веднъж, на една и съща четка за зъби, рискувате да пренесете в устата си бактерии, които до момента не са съществували там. Използването на една и съща четка ще увеличи вида и количеството на микробното число в устната кухина. Като резултат може да се наблюдава развитие на кариозни процеси, пародонтални заболявания, афтозни и стоматитни заболявания, вирусни и инфекциозни заболявания. 

 

За по-голяма предпазливост и профилактика, убедете се, че главата на четката за зъби се намира на по-голямо разстояние от четките за зъби на останалите от семейството. Най-добре е да бъде самостоятелно държана, прибрана в кутийка или със сложено капаче на нея. 

 

Използвайте вода за уста

Ежедневната употреба на вода за уста ще подпомогне добрата орална хигиена. Вечер след измиване на зъбите, жабурете устата с вода за уста. Тя ще предпази венците ви от възпалителни заболявания и ще намали микробното число.

 

Сменяйте редовно четката си за зъби 

Важно е да подменяте четката си за зъби, ако е механична или главата на четката си, ако е електрическа, на всеки 3 месеца. Желателно е и в по-ранен срок, ако забележете, че влакната са се износили, огънали и изкривили. След преболедуване четката за зъби трябва задължително да бъде подменена.

 

Тази честа смяна ще доведе до по-добро почистване на зъбите, по-малка трансмисия на вируси и бактерии. Огънатите и изкривени влакна на главата на четката не функционират правилно и не почистват добре. 

 

Ако сте заболели от коронавирус, то след оздравяване, сменете задължително четката си за зъби. Това правило важи и за всяко едно преболедуване.

 

Трудът е публикуван в NIH /National Institutes of Health/.

 

Източници:

 

https://www.nih.gov/news-events/news-releases/scientists-find-evidence-novel-coronavirus-infects-mouths-cells?fbclid=IwAR3TwzuFlqpHa7ER_tFUCUQ109bPLKJdUtD4dAx2JX6iar-7eD0_DeUc4I0