Зъбният кариес е най-често срещаното заболяване на твърдите зъбни тъкани. Той нарушава целостта на зъба като повишава чувствителността му, прави го по-крехък, нарушава структурата на емайла и дентина на зъба. Кариозните зъбни тъкани са с променен цвят и консистенция. Цветът варира от тебеширено бял до тъмнокафяв и дори черен. Понякога кариесната повърхност е твърда, но не блестяща, като в процеса на развитие твърдите зъбни структури могат да бъдат превърнати в мека и кашкава материя.


Зъбният кариес не боли. Погрешно е схващането на много хора, че "заразените" зъби заболяват. Може да станат по-чувствителни към студено, сладко, кисело, но болката веднага отшумява след премахване на дразненето. 


Появи ли се постоянна болка в зъб, това би означавало, че нервът е възпален. Най-честата причина за такова възпаление е кариозно разрушение на зъба, което не е лекувано навреме.Кариесът е многофакторно заболяване, като в него участват основни и модифициращи фактори. Основните причини, които лесно можем да модифицираме и подобрим са храненето и личната орална хигиена. Модифициращи фактори са стресът, работната среда, вредни навици и др.


От ранна детска възраст храненето оказва основно влияние върху развитието и здравето на целия организъм. Създават се хранителни навици, изпитват се различни вкусови усещания.

 

В най-ранна детска възраст за здрави зъби е добре да се консумират храни богати на калций, фосфор и други минерали. Може да се приема флуор под различни форми, но никога без лекарско наблюдение. Приемът на флуорни таблетки при бременност и в детска възраст става само след консултация и предписание на лекар по дентална медицина. При възможност се консултирайте със специалист по детска дентална медицина.


При възрастните различните минерали не биха могли да се включат в зъбните структури, тъй като те вече са изградени. По тази причина приемът на вода, сол, мляко с флуор не би довело до флуороза (заболяване на твърдите зъбни тъкани, причинено от прием на по-голямо количество флуор). Излишното количество от този микроелемент се изхвърля от тялото. Приемът на храни, богати на калций остава с благоприятен ефект върху зъбите. Тези храни имат известно кариес протективно действие.


Чрез храната се стимулира и самопочистването на зъбните повърхности от слюнката. Добре е да се консумират сурови зеленчуци и плодове, ядки. Накрая на храненето може да се яде сирене, кашкавал, които стимулират слюнката и механично почистват зъбите. Други храни, които имат такова действие са ябълки, моркови и други.


Най-неблагоприятно въздействие върху зъбите имат храни, които съдържат и се задържат дълго в устата. Бактериите се хранят именно с такива захари и най-лесно ги метаболизират до киселини. Това води до по-честото образуване на кариес. В това отношение най-опасни са близалките, дъвчащите, желираните и смучещи се бонбони. Те лесно остават около зъбите и се задържат дълго време. Добре е да се избягват сладкишите и храните, които са меки, кашкави и лепливи.


Намаляване на действието на сладките храни върху зъбите може да се постигне чрез изплакване на устната кухина с вода след консумацията им. Използвнето на дъвки без захар също подпомага алкализирането на оралната среда след хранене и стимулира образуването на слюнка. Липсата на междинни хранения през деня води до по-кратка висока киселинност в устата и намалява риска от кариес.