Бруксизмът е често срещано оплакване: 8-31% от хората страдат от него поне веднъж в живота си. По-леките му форми могат да се дължат на временна нервност или преумора, които преминават бързо и не оставят трайни последствия. В средните си и тежки форми обаче бруксизмът може да е сигнал за подлежащо заболяване, който поражда множество здравословни проблеми.
 
С термина бруксизъм се означава състояние, при което човек притиска и стърже зъбите си едни в други, без това да е свързано с техни функции като хранене или говор.
 
Оставено нетретирано, състоянието може да доведе до изтъркване на емайла и болезнена чувствителност на зъбите, болки в челюстните мускули, главоболие и др. Особено бързо износване зъбите, бруксизмът ги предразполага към напуквания, развиване на дълбоки кариеси и повреждане на поставени мостове, пломби и коронки.
 
Състоянието обикновено се поражда от стрес и напрежение, потискането на гняв и яд, анормално разположени зъби, проблеми със съня. При децата най-често се появява, когато имат болки в ушите или им растат нови зъби. Някои антидепресанти също могат да доведат до подобно състояние, особено ако са по-силни и се приемат нередовно и в депресивно състояние.
NEWS_MORE_BOX
 
Ако става въпрос за дете, препоръчително е да се използват защитни шини, които да предпазват зъбите от протриване. При възрастни хора може да се започне с програма за контрол над стреса и медитация или йога.
 
Не съществува ефективно лекарство против състоянието. В някои случаи лекарите предписват приема на мускулен релаксант преди лягане.
 
Според съвременни медицински изследвания, бруксизмът е свързан със заболявания като болест на Хънтиктън и болест на Паркинсон, но може и да е пряко причинен от менингококова инфекция на кръвта или понесена мозъчна травма. 
 
При наблюдаване на бруксизъм за повече от 3 дни е наложителна консултация с личния лекар.