Бременността е нормално състояние на женското тяло. Въпреки това е необходимо специално внимание при провеждане на дентално лечение.

 

Над 90% от бременните жени провеждат различни медикаментозни терапии еднократно или през цялото време на бременност.


 

Според проучванията до 5% от вродените малформации се дължат на лекарства, приложени в различни етапи на бременността. Това налага задълбочен анализ на ползите и рисковете от провеждането на медикаментозна терапия през този период.

 

Влиянието на лекарствата зависи от следните фактори:

  • Гестационна възраст на плода;
  • Механизъм на действие;
  • Дозиране;
  • Физиологично състояние на бременната;
  • Хранителен режим;
  • Двигателен режим.

Най-голям риск от възникване на фармакологично индуцирани малформации има в първите седмици на бременността, когато се развиват главните органи.

 

Първите 7-8 дни след оплождането (периода на бластогенеза) нямат пряка биологична връзка между майката и оплодената яйцеклетка. Поради това се счита, че рискът от лекарствено въздействие е нулев. Въпреки това съществуват някои агенти, които могат да предизвикат ембрионална смърт.

 

Рискът от развитие на вродени аномалии се увеличава рязко през периода на ембриогенезата (до 12-та гестационна седмица). Периодът се характеризира с бурно образуване на всички органи и системи на плода.

 

Освен медикаментите, предписани по рецепта, особено внимание трябва да се отдели и на тези без рецепта. Повечето от тях се считат за безопасни, но някои може да се окажат изключително неподходящи. Аспиринът трябва да се избягва, тъй като приемът му може да предизвика кръвоизлив. 

 

Мултивитамините имат много благоприятен ефект и тяхното използване е препоръчително, тъй като според съвременните проучвания дневните нужди не са покрити дори при балансиран хранителен режим. Необходимо е, обаче, да се изписват специално разработени за бременни препарати.

 

Според Американската класификация медикаментите се разделят на няколко групи според степента на тяхната безопасност за плода:

 

Категория А 

 

Това са лекарства, които са тествани и са доказано безвредни - фолиева киселина, витамин В6 и тиреоидни препарати в дози по предписание. Тук се включват още витамин С, витамин D и витамин А.

 

Категория В

 

В тази група са често използвани лекарства по време на бременност без данни за индуцирани увреждания. Към тази група се отнасят определени антибиотици, парацетамол, лекарства против киселини, дексаметазон, инсулин и ибупрофен (не трябва да се употребяват през последните 3 месеца на бременност). В тази група са още еритромицин, азитромицин, метоклопрамид, цефуроксим, бензилпеницилин, лидокаин.

 

Категория С 

 

Това са лекарства с повишен риск за фармакологично обусловени увреди на плода, както и нежелани лекарствени реакции за майката. За тях няма достатъчно данни от изследвания за безопасност. Тук се включват Sudafed, Fluconazole, Ciprofloxacin. Някои антидепресанти също спадат към тази група, както и аспирин, артикаин.

 

Категория D

 

Медикаменти, чиято употреба се асоциира с висок риск за здравето на фетуса – в тази група са литий, Phenytoin, повечето лекарства за химиотерапия. Също така Cyclophosphamide и Diazepam.

 

Категория Х

 

Лекарства, абсолютно забранени за употреба по време на бременност. Тук се включват медикаменти за лечение на кожни проблеми като акне (Accutane) и псориазис (Tegison, Soriatane), сънотворни (талидомид).

 

Приложение на антибиотици през бременността

 

При доказана нужда някои антибиотици могат да се използват по време на бременност. 

 

Пеницилините и цефалоспорините преминават свободно през плацентата, като до момента не са описани неблагоприятни ефекти върху плода. Трябва обаче да се има предвид рискът от алергични реакции при бременната. 

 

Макролидите поради големината на молекулата им преминават трудно през плацентата и затова се използват широко при бременни. 

 

Аминоглюкозидите имат токсичен ефект върху слуховия апарат, бъбреците и черния дроб на плода и това ограничава употребата им. 

 

Тетрациклините имат неблагоприятен ефект върху костите и зъбния емайл на плода и не бива да се използват.

 

Дентални процедури по време на бременност

 

Най-подходящото време за зъболечение е второто тримесечие. Тогава може безопасно да се извършват различни дентални процедури. При необходимост от обезболяване обикновено се извършва с лидокаин, артикаин или анестетик без адреналин.

 

Следва продължение