Бондингът (от английски bond- свързвам) представлява неинвазивна манипулация, чрез която се променя формата и цвета на зъбите. По своята същност методът представлява добавяне на фотополимер по зъбната повърхност, като не се налага предварително изпиляване.

 

Показанията за извършване на процедурата са свързани с нарушения както в естетиката, така и във функцията на зъбите. Чрез бондинг могат да бъдат възстановени счупени и изтрити зъби, както и да се промени цветът на твърдите зъбни структури. Методът се използва за възстановяване на изгубена височина на захапката, както и за поправяне на зъбни структури, пострадали в следствие на ерозия, абразия и хиперфункции.


 

Чрез бондинг може да се затворят разстояния между зъбите в отделните зъбни редици (диастеми и треми), както и разстояния между зъбите в двете челюсти (при отворена захапка). Методът се прилага за визуално подобряване на подредбата на зъбите в зъбните редици при различни отродонтски проблеми. При използването на бондинг в тези случаи не се променя реално подредбата на зъбите и няма подобрена захапка и функция.

 

Подготовката за процедурата включва почистване на зъбен камък и плака, полиране на зъбите и премахване на стари обтурации и кариеси на всички зъби, които ще бъдат възстановявани. Често може да се вземат предварителни отпечатъци и да се изработи предварителен моделаж на бъдещата усмивка на пациента. Могат да бъдат направени и снимки, както и да се сканират зъбите и чрез компютърна програма да се направят модели на новата усмивка. По този начин пациентът може да се види с бъдещите си зъби, като се изработят с временен материал директно в устата.

 

Следващата стъпка е съгласуване на формата и цвета на новите зъби. Голямо предимство на процедурата е, че не е необходимо да се изпиляват здрави зъбни тъкани. Съвременните фотополимери имат голямо разнообразие от цветове, които напълно имитират зъбните структури като цвят и износоустойчивост.

 

В много случаи е възможно да се извърши преобразяване на усмивката в едно посещение, в края на което пациентът има нова усмивка. Това е една от причините много хора да избират да подобрят естетиката на зъбите си чрез бондинг.

 

Предимствата на метода са бързина - често е необходимо само едно посещение, липса на болка, тъй като няма изпиляване на зъбни тъкани. Заедно с подобряването на естетиката се лекуват всички кариеси и се подменят старите възстановявания. В същото време липсва неудобството от евентуална възможност пациента да бъде с изпилени зъби за ден-два, тъй като нужната зъботехническа работа е свършена предварително. Постига се висока естетика и често новите зъби са неразличими с просто око от естествените такива.

 

Чрез бондинг могат да се възстановяват всички зъбни повърхности, както при живи, така и при умъртвени зъби. Цената е по-ниска в сравнение с керамичните и циркониеви конструкции. В същото време при повреда на поставения фотополимер, той лесно може да се поправи чрез добавяне или дори чрез тоталното му сваляне и поставяне отново, тъй като няма опасност за увреда на подлежащите тъкани.

 

Като всяка една лечебна манипулация, биндингът има и недостатъци. При много голяма загуба на твърди зъбни структури поставеният фотополимер може да се отчупи на места, поради големият си обем и невъзможност да поеме големите дъвкателни натоварвания.

 

Фотокомпозитите сравнително лесно поемат оцветявания, по тази причина е необгодимо възстановяванията да се почистват и полират на определен период от време- обикновено на 6 месеца. Различни видове керамични материали са по-естетични от фотополимерите, но и цената е по-висока.

 

Контраиндикациите за бондинг са свързани предимно с наличие на различни вредни навици - гризане на нокти, смучене на пръст или устни, дъвчене на лед, използване на различни тютюневи изделия. Хиперфункции като бруксизъм и бруксомания (стискане и скърцане със зъби) също са противопоказани за извършване на процедурата. При наличие на някои от тези фактори първата стъпка е да се отстрани вредният навик или хиперфункция.

 

При пациенти, които практикуват бойни спортове се обяснява възможността от по-лесна загуба на възстановяванията. Обикновено се изработват специални шини.