Лошият дъх и кървящите венци никак не са секси, съмнение няма. Проблемът обаче е още по-сериозен, отколкото предполагаме. Няколко научни изследвания показват, че периодонтитът - инфекциозно и възпалително заболяване на околозъбните тъкани - е често срещан при мъжете с еректилна дисфункция.


Заболяванията на устната кухина се възприемат за индикатор на общото здравословно състояние на организма. По принцип наличието им е свързано с развитие на други болестотворни процеси в организма, включително и сърдечно-съдови заболявания и диабет.


При периодонтит е засегнато общото здравословно състояние, което се отразява и на способностите на мъжа в леглото. Риск от развитие на еректилна дисфункция има и при затлъстяване, сърдечни заболявания и диабет. Така че заключенията на изследователските екипи, не са толкова изненадващи, въпреки че връзката все още не се приема дори от всички андролози.


Въобще, всяко заболяване или състояние, което води до сърдечни заболявания, поставя бъдещи проблеми и в насока потентност – сърдечните по принцип предполагат развитие на проблеми с ерекцията.


Бъдещи по-щателни изследвания вече ще докажат детайлно връзката между възпалителните заболявания и еректилната дисфункция, като изяснят дали денталното заболяване директно и по какъв механизъм причинява проблема.


Инфекцията при периодонтит обикновено тръгва от болен зъб, разпространява се през кореновия канал и стига до костта, която задържа зъба към челюстта. От тук инфекцията много лесно може да се разпространи по кръвния поток и нанесе редица поражения, като например да допринесе за сгъстяването на кръвта, което се отразява на кръвообращението въобще. А знаем, че мъжкият полов орган, особено за постигане и поддържане на ерекция, се нуждае от добро кръвоснабдяване.


На този етап е известно, че при периодонтит нивата на възпалителни агенти на имунната система се повишават. Възпалението само по себе си е реакция на организма срещу чужди тела и начин да се бори с инфекцията. Хронично високите нива на „агентите“ на имунна система обаче имат обратен ефект върху общото здравословно състояние.


При периодонтит се синтезира и по-малко количество от ензима eNOS, който участва в процеса по постигането на ерекция. Ензимът отделя азотен оксид, благодарение на който кръвоносните съдове се отпускат и се повишава притокът на кръв към пениса.  


Според д-р Дейвид Мелдръм, експерт по инфертилитет и професор от Калифорнийския университет в Лос Анжелос, изследванията дават първите индикации за връзката на възпалителните заболявания върху сексуалното здраве.

NEWS_MORE_BOX

 

 Предишни проучвания установяват, че мъжете с еректилна дисфункция имат по-високи нива на възпалителни маркери като С-реактивен протеин.


Друга причина за възпалителните заболявания е натрупването на абдоминални мазнини, което също се смята за рисков фактор за еректилна дисфункция. И възпалителните процеси по принцип, и натрупването на мазнини в коремната област, предразполагат към развитие на сърдечно-съдови заболявания.


Според медиците, при еректилна дисфункция и наличие на заболявания на зъбите и венците, състоянията трябва да се лекуват едновременно, за да се постигне желания ефект от терапията.


Статия по темата е публикувана в the Journal of Sexual Medicine.