“С усмивка при зъболекаря” е инициативата, която осигурява безплатни стоматологични прегледи за най-малките ученици от Поморие, Бургас, Айтос, Созопол, Средец и Несебър. Кампанията се организира за първи път в областта по идея на районната колегия на Български зъболекарски съюз, с подкрепата на Областна управа, Регионално управление на образованието и Община Бургас.


Инициативата ще обхване 2948 от общо 3672 първокласници на територията на областта и ще продължи до 15 декември. Целта е да се осигури навременна профилактика и диагностициране на най-честите заболявания на устната кухина в тази възраст.


„Подехме тази инициатива, защото нито една институция не би могла да се справи сама със здравето на децата”, коментира инж. Виолета Илиева от Регионално управление на образованието – Бургас. В Поморие инициативата ще обхване 253 деца или 16 паралелки от всички  11 училища на територията на общината. Прегледите ще се извършват с предварително записване и в присъствието на родител. Кампанията стартира на 1 октомври и ще продължи до 15 декември 2018 г.Междувременно над 50 000 деца в цялата страна ще получат талони за безплатен стоматологичен преглед през октомври 2018 г., част от кампанията на Сдружението на българските зъболекари (СБЗ) и dm-България. Прегледи ще се извършват в повече от 250 стоматологични кабинета, в които работят близо 400 зъболекари. Талоните се разпространяват във всички 73 магазина от веригата в специална брошура.


По данни на Българския стоматологичен съюз за 2017 г. петгодишните деца у нас имат средно между 4 и 5 млечни зъба с кариес, дванайсетгодишните – 3 или 4 постоянни зъби с кариес, а всеки четвърти осемнайсетгодишен е с поне един изваден постоянен зъб. При навършване на 60 г. средният българин е без поне 17 зъба. Специалистите подчертават, че лошата статистика се дължи на липсата на профилактика и незнанието на родителите кога и колко често трябва да водят детето си на зъболекар.