Зъбната ерозия започва, след като киселини унищожат емайла – бляскавия защитен външен слой на зъбите. Без емайловата протекция се развиват кариеси с много по-голяма честота, а зъбите стават болезнено чувствителни, напукани и обезцветени.
 
Изследване на доктор М. А. Басиоуни, известен дентален специалист, сравнява щетите нанесени на зъбите при трима пациенти: един пристрастен към метаамфетамини, един бивш кокаиново-зависим и един ежедневно пиещ диетични безалкохолни. Стоматолозите установяват едни и същи като вид и тежест увреждания на зъбите и при тримата – тежката им ерозия наложила повечето от зъбите им да бъдат отстранени хирургически.
 
Всеки от тримата е получил тези увреждания вследствие на високата киселинност на субстанциите, с които се злоупотребява – амфетамини, кокаин, газирани напитки. Лимонената киселина, която се намира и в обикновените, и в „диетичните” безалкохолни, има огромно ерозиращо действие и буквално разгражда емайла на зъбите. Очевидно със същата сила действа и акумулаторната киселина, често използвана за производството на метаамфетамини.
NEWS_MORE_BOX
 
Злоупотребяващият с диетичните безалкохолни е консумирал повече от литър от тях дневно за период от 3-4 години. Специалистите се надяват, че тези шокиращи разкрития ще подтикнат хората към заклеймяването на безалкохолните напитки и към по-добро дентално здраве.
 
Те съветват да се дъвче дъвка без съдържание на захар или моментално да се изплаква устата с вода след консумацията на безалкохолно. Така се увеличава притокът на слюнка, която помага за връщането на нормалните нива на киселинност в устата.