Германски учени са установили, че белите вина като Шардоне и Пино Гриджио изтъняват емайла по-бързо и увреждат повече зъбите от червените като Мерло и Бордо.

 


Проведените изследвания показват, че продължителната консумация на бяло вино разрушава защитния слой на зъбите и в резултат на това, те става по-чувствителни към топло и студено.


 


Резултатите от проучването били публикувани във в. "Nutrition Research".

 


Широко известен е факта, че червените вина могат да оцветят зъбния емайл, но стана ясно, че и белите могат да оставят неприятни петна по повърхността на зъбите.


Учени от университета Йоханес Гутенберг в Майнц, са направили изследване, при което тествали влиянието на различни сортове вина, върху проби от зъбен емайл, взети от  доброволци между 40 и 65 годишна възраст.

 


Проба от емайла престоявала за 24 часа под въздействието на различни вина, а след това била анализирана под микроскоп.
Германските учени установили, че емайлът, стоял в бяло вино, независимо от сорта, бил със значително по-увредена структура.


Според д-р Брита Вилершосен, един от авторите на изследването, изследването доказва, че честата консумация на бели вина може да причини сериозно увреждане на зъбите.


При предишни изследвания беше установено, че всекидневната употреба на плодови сокове води до прогресивно изтъняване и разрушаване емайла на зъба – най-външния и твърд слой, който предпазна зъба от вредното действие на различни фактори. В резултат на това зъбната коронка става неравна, назъбена и лесно трошлива. Едновременно с това дентинът, основната зъбна материя, става уязвима за действието на вредните елементи.