Появата на бели петна по повърхността на зъбите може сериозно да наруши естетичния вид на усмивката. Освен това белите петна могат да са симптом на здравословен проблем.
 
Белите петна са участъци с различна структура и плътност от съседните, затова светлината преминава през тях по различен начин.
 
Поддържането на отлична ежедневна хигиена на зъбите може да помогне за превенция появата на бели петна по зъбите, както и на други петна, образуване на кариес, заболявания на венците.
 
Американската асоциация по дентална медицина (ААДМ) препоръчва ежедневно двукратно измиване на зъбите с флуоридна паста и почистване с конец веднъж дневно.
 
При повечето хора белите петна по зъбите се развиват преди навършване на 10-годишна възраст. При някои това става по-късно.
Ето защо е важно децата да се обучават и насърчават да поддържат добра хигиена на устната кухина и да избягват прекомерната консумация на вредни храни и напитки. Това е основната цел за развитие на здрави и красиви зъби.
NEWS_MORE_BOX
 
Прилагането на следните съвети може да помогне за предотвратяване появата на бели петна върху зъбите:

 

Използване на вода без флуор

При кърмачета, които се хранят основно с адаптирани млека е особено важно храната да се приготвя с вода бедна на флуор, с което се предотвратява излишното натрупване на флуорид в зъбите им.


 

Използване на правилното количество паста за зъби

За деца под 3-годишна възраст е важно да се следи количеството на използваната паста за зъби при всяко миене - да бъде с размер не по-голям от грахово зърно върху четката за зъби и да е с паста за зъби за съответната възраст. За деца на възраст над 3 години количеството на зъбната паста при всяко миене трябва да бъде с размер на грахово зърно.

 
Малките деца често не успяват да изплюят напълно пастата за зъби, така че използването на малко количество може да помогне за намаляване на общото им излагане на съдържащия се в нея флуорид. Наблюдаването на четката на детето може да гарантира, че се използва подходящо количество паста за зъби и не поглъщат твърде много.
 

Проверка на молекулния състав на питейната вода, особено тази, която се дава на децата

Препоръчително е да се проверява водата за пиене за нива на флуорид. Тази политика е жизненоважна за всеки, който има малки деца, тъй като нивата на естествения флуорид могат да варират значително в различните региони.

 

Добавка към храната на суплементи, съдържащи флуор

ААДМ препоръчва прилагането на диетични флуорни добавки за деца на възраст между 6 месеца и 16 години, живеещи в зони без флуорирана вода, които имат висок риск от развитие на зъбния кариес. Те трябва да се използват само по предписание на лекар или зъболекар.

 

Намаляване употребата на захарни и кисели храни и напитки

Честата употреба на някои храни и напитки, особено такива с високо съдържание на захари или киселини може да доведе до увреда на зъбния емайл и повишен риск от развитие на зъбен кариес, както и образуване на бели петна по зъбната корона.

 
Емайлът може да бъде увреден при прекомерна употреба на:
  • Цитрусови сокове и плодове-грейпфрут, лимони и портокали;
  • Бонбони и други захарни сладкиши;
  • Сокове и други напитки с високо съдържание на захари, включително спортни напитки;
Приемането на вода по време на и след консумирането на тези храни може да подпомогне отмиването им от зъбните повърхности и да намали вероятността от увреждане.
 

Редовни прегледи от зъболекар

Въпреки че белите петна по зъбите са нежелани от естетическа гледна точка, те обикновено не са причина за съпътстваща зъбна патология.За разлика от това, хората с хипоплазия на емайла могат да бъдат изложени на повишен риск от увреждане на зъбите и развитие на кариес.

 
Ако белите петна по зъбите започнат да променят размера, броя и формата си или засегнатите зъби започнат да предизвикват болка, незабавно трябва да се извърши преглед от дентален лекар.
 
Зъболекарят извършва оценка на симптомите и състоянието на зъбите и ако е необходимо, препоръча план за лечение.
 
Особено важно е изработването на профилактичен план за лечение на малките деца от денталния специалист. С него се цели приемане на оптимално количество флуор дневно и профилактика на зъбния кариес.