Учени от британския университет в Централен Ланкашър разкриват, че при изследване на мозъчни тъкани от починали пациенти с деменция и синдром на Алцхаймер, са регистрирали нетипично високи нива на Porphyromonas gingivalis – бактерия, причинител за заболявания по венците.
 
Въпреки че тези бактерии живеят в устата, те могат да навлязат в кръвоносната система при дъвкане, нараняване на тъканите на устната кухина или лицево-челюстна хирургия, като чрез кръвта са способни да достигнат до мозъка. 
 
Попаднали в мозъчните тъкани, бактериите предизвикват имунната система да насочи срещу тях мощни съединеия като хистамин. Там те предизвикват възпаления, които учените сочат за причинители на сърдечносъдови заболявания и диабет, както и епизоди на объркване и загуба на памет, асоциирани с болест на Алцхаймер.
 
Хипотезата на учените е, че такова увреждане не се случва за една нощ – подобни набези над мозъка от бактерии стават все по-силни с годините. Те още не са категорични, че това може да причини Алцхаймер, но засега е доказано само едно – бактерии от венците са способни да достигнат мозъка и го правят всеки път, когато имат възможност за това.  
 
Дори и да не причинят тази болест, подобни инфекции на мозъка са в състояние да увредят силно паметта и мозъчната функция като цяло.
NEWS_MORE_BOX
 
Porphyromonas gingivalis не е единственият вредител, който атакува мозъка чрез венците. По-стари изследвания свързват причинителя на херпес Herpes simplex, с развитие на бързо прогресираща, агресивна деменция.
 
От десетилетия стоматолозите предупреждават как лошата устна хигиена уврежда сърдечносъдовата система. След резултатите от тези изследвания, към поддържането на здрави и чисти зъби има и нов плюс: по-добра мозъчна функция и психично здраве.