В световен мащаб между 15% и 20% от населението е засегнато от някаква форма на алергични реакции като: астма, алергични реакции от ухапване от насекоми, домашен прах, лекарства.

 

Алергичното заболяване представлява проява на реакциите на свръхчувствителност към безвредни антигени (алергени) от външната среда, към които неалергичните индивиди са толерантни. Алергичното заболяване е сбор от симптоми, развили се като израз и в резултат на органични поражения, функционални, нервно-вегетативни и циркулаторни смущения.


 

Алергична реакция е крайна фаза и клинична изява на осъществената среща антиген - антитяло. Тя е последица на сенсибилизацията по време и локализация.

 

Алергичните заболявания с орална изява са: бронхиална астма, атопичен дерматит, алергичен ринит, алергия от ухапване от инсекти, хранителна алергия, орофациална грануломатоза, болест на Бехчет, ангиоедем, алергичен контактен дерматит.

 

1. Атопичен дерматит

 

Атопичният дерматит е възпалително кожно заболяване, генетично свързано с атопия. Статистическите данни сочат, че атопичният дерматит се наблюдава при около 12% от населението. Има хроничен ход с периоди на затишие и обостряне. В около половината от случаите се съчетава с алергичен ринит и/или бронхиална астма.

 

Предилекционните места при деца са лицето, бузите, окосмената част на главата, шията, екстензорните повърхности на ръцете. При възрастни обривите засягат предимно ръце, клепачи, гръб, гърди и полови органи.

 

Орофациалните прояви могат да бъдат представени от рецидивиращ хейлит, фисури под ушните раковини, неправилни плаки с фино залющване и хипопигментация на бузите. При кърмачета обривите се появяват предимно по бузите-те са зачервени, налице са дребни мехурчета, които бързо завяхват и преминават в крусти.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Терапията включва комплекс от мерки – режим, диета, хигиенни грижи и битови навици, фотопротекция.

 

Най-добрата храна за болното от атопичен дерматит кърмаче е майчината кърма, а в по-голяма възраст – екологична храна с пресни продукти, съдържащи достатъчно лесно смилаеми белтъчини.

 

Най-честите хранителни алергени, влошаващи заболяването, могат да бъдат консервираните храни, шоколад, ядки, бройлери, южни плодове. Желателно е денталните манипулации да се съобразени с общото състояние на болните и да се избира по-благоприятен период от заболяването.

 

2. Алергичен ринит и риносинуит

 

Алергичният ринит е хронично рецидивиращо възпалително заболяване на назалната мукоза. Заболяването е IgЕ-медиирано и се наблюдава след контакт с различни алергени (полени, прах, микрокърлежи, животински пух). Има два вида алергичен ринит - сезонен и целогодишен. Заболяването засяга 1/3 от децата в училищна възраст и около 20% от възрастните, а половината от пациентите с алергичен ринит имат или развиват и симптоми на бронхиална астма.

 

Орофациалните прояви могат да бъдат: пристъпно кихане, сухота в устата, ортодонтски аномалии, вследствие на продължително стоене с отворена уста. Могат да се наблюдават петехии по небцето, поради търкане с езика, провокирано от сърбежа, нарушено обоняние, фарингеално стичане.

 

3. Инсект алергия

 

Това е реакция на имунната система, възникваща при контакт с насекоми: докосване, вдишване на частици от техните тела или продукти, ухапвания, ужилвания. Клинично могат да се проявяват от леки местни реакции до анафилактичен шок и смърт.

 

Орофациалните прояви могат да бъдат отоци около очите, устните, ушите, ларингеален оток, задух, дисфагия, дисфония-променен, пресипнал глас.

 

4. Алергичен контактен стоматит

 

Контактна свръхчувствителност в устата, причинена от антигени, съдържащи се в пасти за зъби, води за уста, дъвки, локални антимикробни средства, прополис, бонбони, мента, канела, дентални материали, медикаменти, храни. Причинители могат да са метилметакрилат и други акрилати, сребърна амалгама, червило, дъвки.

 

Оралната лигавица се засяга по-рядко в сравнение с кожата. При алергичния контактен стоматит обикновено е налице локална реакция, като проявите могат да бъдат най-разнообразни – були, везикули, ерозии, еритематозни петна, петехии, улцерации. Често са налице и ексфолиативен хейлит, периорален дерматит, ангиоедем на устните. Пациентите се оплакват от парене, мравучкане, пруритус и болка.

 

Препоръките са: отстраняване на контакта с предполагаемия алерген; след лечението се прилага заместителна терапия с нов дентален медикамент; системно антихистаминово лечение, често в комбинация с локални кортикостероиди.