Лятото ни предлага изобилие от вкусни и сочни плодове, а всеки би могъл да се изкуши да хапне някой, без да го измие – ала това би ни поднесло неприятна изненада.

Около 10-30% от нас са се срещали с малките и неприятни ранички, наречени афти. Те са част от състоянието рецидивиращ афтозен стоматит, което представлява неинфекциозно заболяване на лигавицата на устната кухина, тоест не можете да се заразите с него.
 
Афтата представлява добре отграничена, окръглена или овална, плитка ерозия или улцера (язва), покрита с белезникав налеп и оградена от яркочервена лигавица. Афтите могат да бъдат единични или повече на брой и групирани, винаги болезнени. Срещат се най-вече по свободната лигавица – подвижната лигавица на бузите, устните, пода на устната кухина и по езика, рядко по небцето и венците.

Клинично се различават основно три типа на рецидивиращия афтозен стоматит – малки, големи и херпетиформени афти.

1. Малки афти – те се срещат в около 75-85% от хората с рецидивиращ афтозен стоматит. Представляват малки ерозии – размерите им са около 2-5 мм, които са единични или на групи от две до шест, заздравяващи за 7-10 дни, без да оставят белег. Причината за появата им са остри инфекции, локална травма, стомашно-чревни смущения. Срещат се при хранителни алергии, стрес, хормонални промени и при атопични пациенти (страдащи от уртикарии, астма, екзема и др.). Рецидивират на 1-4 месеца.

2. Големи афти (афти на Sutton) –  срещат се в 10-15% от случаите. Те представляват улцери с размери около и над 1 см в диаметър, обикновено по една-две на рецидив. Заздравяват бавно – 10-40 дни, обикновено с цикатрикс (белег). Появяват се най-често след пубертета, като се наблюдават по-често при жени.

3. Херпетиформени афти – 5-10% процента от случаите на рецидивиращия афтозен стоматит са херпетиформените афти. С малки размери са – от 1-3 мм, но са множествени, с тенденция да се групират и струпват. Отминават за около 10 дни, без да оставят цикатрикс. Локализират се и по венците. Могат да бъдат симптом на дефицит на желязо, витамин B12, фолиева киселина, цьолиакия и др.

Началото на рецидивиращия афтозен стоматит обикновено е в детството. Няма строго фиксирани интервали между появата на афтите – това може да става през няколко седмици, месеца или дори години. Те могат да се появяват много често в детството, а след това рецидивите да се разредят, та дори и напълно да изчезнат.

 

NEWS_MORE_BOX


Появата им може да се предхожда от кратък период на парене, сърбеж или боцкане, а след като се развие лезията се появява и болка, която се засилва при механичен натиск или контакт с храни и напитки.

За съжаление, няма начин за профилактиране на появата на нови афти. За да намалите шанса все пак, можете да приемате орални пробиотици.

Специфично лечение на малките афти не е необходимо, тъй като те не са много болезнени, а преминават бързо. Есенциално е да се осигури покой на тъканите, с цел да заздравеят възможно най-скоро.

Лечението на афтите се изразява на първо място в спазване на определена диета по време на рецидив – избягване на пикантни храни и газирани напитки. Приемът на витамини и пробиотици в комбинация с добра орална хигиена е лесен и прост начин да съкратите неудобството от афтите.

Извършвайте оралната си хигиена щателно, като бъдете особено предпазливи, когато миете зъбите в близост до лезията, за да не я травмирате. Много добър подход е да използвате след това вода за уста с антисептик, разредена кислородна вода или запарка от лайка.

Можете да използвате различни топикални обезболяващи спрейове или таблетки, като тези за гърло. Вашият стоматолог може да ви предпише пародонтален гел, който да спомогне за бързото епителизиране на афтата.

Не забравяйте, че ако минат повече от две седмици от появата на афтата и тя не зараства, тя може да е симптом на системно заболяване или да представлява друг тип раничка. В такъв случай е наложително да се консултирате с денталния си лекар.