1. Бучка лед в устата

Ледът в каквато и да е форма вреди на зъбите ни. Комбинирането на топла, после студена храна, особено напитка с ледени кубчета, ги стресира. Амплитудата може да доведе до напукване на емайла и ерозии.
Поставянето на бучка лед в устата, хрускането му също може да ги нарани, механично, все пак той е достатъчно твърд.
 

2. Шишето с мляко преди заспиване


Връчвате ли шише с мляко на малкия натрапник вечер в креватчето? Независимо дали е адаптирано или разбито кисело, дори и да няма захар в него, с този навик за успокояване и приспиване обричаме детето на бъдещи проблеми със зъбите. Млечната захар е не по-малко опасна за тях. Остатъците от мляко по принцип активират набиращите се в устата бактерии в отделяне на млечна киселина, която води до увреждането на зъбния емайл и кариеси.
 

3. Скърцане със зъби

Правим го несъзнателно, когато сме под стрес, през деня и дори през нощта. Със стискането поставяме зъбите под напрежение. Донякъде положението им може да се подобри като избягваме консумацията на твърди храни през деня. При силна проява на бруксизъм е добре да се приложат предпазители. Според някои скърцането със зъби се проявява и при хипогликемия – ниска кръвна захар. Препоръчително е да се вземат мерки заради придружаващите оплаквания от главоболие, тракане и болки в челюстите и в областта към ушите, напрежение във врата...
 

4. Употреба на бонбони, включително дражета за гърло

Както твърдите бонбони, така и дражетата за гърло, с продължителното смучене в устата водят до натрупването на сладък филм върху зъбите. За да се предпазим от кариеси, се налага след употребата им да ги измиваме грижливо, което до някъде обезсмисля използването на дражетата за гърло. Като че ли сиропите са по-безопасният за зъбите вариант срещу кашлицата.

NEWS_MORE_BOX

 

5. Безалкохолни напитки

Освен че повечето от тях съдържат захар, са опасни за зъбния емайл с фосфорната и лимонена киселина, водещи също да кариозни процеси.
Честата консумация дори на натурални сокове също е противопоказна за зъбите – те включват захари и киселини, които ги разграждат. Наслаждавайте им се със сламка, така избягвате директния контакт с емайла.
 

6. Зъбите като инструмент

Познат ли ви е навикът да късате тиксо, конец, сашета с помощта на резците, да чупите твърди черупки на ядки, дори да отваряте бутилки... Този навик е опасен за тях, смятат зъболекарите, тъй като причинява, макар и фини и невидими пукнатини, които в посредствие дават начало на кариеси.
 

7. Честите похапвания

Не само постоянното поднасяне на чипс и снакс в устата създава неблагоприятна среда за зъбите – нишестето е храна за бактериите и от там източник за образуването на млечна киселина. Само по себе си честото похапване, което извършваме най-често пред екран, вреди. При него се отделя по-малко слюнка, от което хранителните остатъци остават за много по-дълго по зъбите.

При подобно похапване избирайте продукти, които не съдържат захар и имат по-малко нишесте - например, резенчета морков, краставица...