Текстът е част от съвместния проект на Medical Dent и Puls.bg - "Акция "Красива усмивка"", с който целим да получите ценна информация за здравето на зъбите и придобиването на красива усмивка

 

 


Лошият дъх или халитозата се дължи на проблеми със зъбите или на общи заболявания. Лошият дъх може да се появява от време на време или да бъде постоянен проблем.

 

Обикновено след събуждане духът ни е лош заради намаленото отделяне на слюнка, което се счита за нормално.

 

Заболявания, които могат да доведат до халитоза са заболявания на устата, но това могат да бъдат и болестни процеси в други органи в тялото.

 

В устата причина за лош дъх могат да бъдат развалени зъби, заболявания на венците, лоша хигиена, намалено количество слюнка.

Това, което правим при наличие на лош дъх, е да започнем с диагностика на състоянието на тъканите в устата. Понякога заболявания на зъбите, като кариес или усложненията му, каквито са пулпит или гангрена на пулпата, са причина за халитоза.

 

Лечението на кариеса, пулпита или гангрената довеждат до изчезване на лошия дъх.

 

Ако се установи лоша хигиена, правим почистване и полиране на зъбите, след което обикновено оплакването изчезва. При тези пациенти отделяме голямо внимание за обучение на правилните навици за добра хигиена, за да има справяне с причината за лошия дъх.

 

Въвеждаме всички средства за хигиена, каквито са конците за почистване между зъбите, вода за жабурене, интраорален душ. На контролните прегледи следим за установяване на трайни правилни навици и ако се наложи, правим допълнително обучение.

 

Когато става дума за заболяване на венците е важно да се разграничи дали се касае за възпаление на венеца - гингивит или възпаление на пародонта на зъбите - пародонтит. За тази цел се прави много детайлен преглед, при който се проследява всеки отделен зъб и се сондира дълбочината на браздичката около него, която се нарича сулкус. Допълнително се правят специални рентгенови снимки, с които се установява състоянието на коста около зъба. Когато има засягане на тази кост, се касае за пародонтит.

Лечението на гингивита се прави чрез почистване и полиране на зъбите, след което възпалението преминава.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Лечението на пародонтита се състои от няколко фази, в които се правят различни лечебни процедури, за да се овладее възпалителния процес. Първата фаза се нарича инициална терапия. Втората фаза е корективна и третата е поддържаща, в която се правят контролни прегледи и почистване на всеки три месеца. Това е достатъчно, за да се реши проблемът с халитозата.

 

Понякога може да има проблем с количеството слюнка, което се отделя в устата.

 

Слюнката е естествения фактор, който почиства лигавицата на устата от хранителни остатъци и отпаднали епителни клетки. Има много причини, които могат да доведат до намаляване на количеството на слюнката. В тази ситуация поради по-лошото самопочистване е възможно да се появи лош дъх. Необходимо е да се установи причината за намалено слюноотделяне и да се отстрани, за да се възстанови нормалното почистване на устата.

 

Когато причината за лошия дъх не се намира в устната кухина насочваме пациента за консултация с лекар специалист по уши, нос, гърло, за да се изключи вероятността от заболяване на синусите или сливиците

 

Друга възможна причина са заболявания на стомашно-чревния тракт, което изисква консултация с гастроентеролог.

 

Наличието и заразяването с паразити също би могло да бъде причина за халитоза. В тези случаи е наобходимо консултация със специалист, който да направи специфични тестове за доказване на паразитите и да предпише съответно лечение.

 

Добрата лична хигиена, правилното хранене, балансираният начин на живот и редовните контролни прегледи са начинът да избегнем и бързо да се справим с проблема лош дъх.

 

Съвети може да получите от екипа на Medical Dent