Посещението на стоматологичен кабинет по време на бременността обикновено се избягва от жените. Причината най-често е липсата на оплаквания, но оралната профилактика през този период е необходима заради някои особености, свързани с хормоналните промени, влияещи и на денталното здраве.


Важно е освен профилактика, да се извърши и лечение на зъбите и зъбодържащите тъкани при необходимост. Кариесите и/или възпалението на венците са места, които са постоянен буфер на различни микроорганизми. Те от своя страна могат да са причина за много усложнения, както от орално, така и от системно естество.


1. Профилактичен преглед и установяване на състоянието на зъбите и венците


Защо е важен профилактичният преглед? Той е единственият сигурен метод, при който бременната може да установи състоянието на всички структури в устата. Това е от голямо значение, тъй като промененият хормонален баланс може да доведе до значително ускоряване в развитието и повишаване на тежестта на вече налични проблеми.


Бременността сама по себе си не следва да създава проблеми при здрави и добре поддържани тъкани, но дори малък кариес или междузъбно пространство със зъбен камък могат да причини болка, дискомфорт, подуване, разклащане на зъб, а при тежки случаи може да се стигне и до загуба на зъб.


2. Почистване на зъбен камък и плака

Поддържането на отлична орална хигиена при бременност е от първостепенно значение за избягване на възпаление на венците. През този период от живота на жената меките тъкани са изключително чувствителни на външни въздействия. Това е и причината дори малко количество плака да е в състояние да причини дискомфорт, кървене и дори подуване.


Намаляването на количеството микроорганизми в устната кухина и обучението за добра орална хигиена са важни и в следродилния период. Различни проучвания показват, че в много случаи първите микроорганизми, които се откриват в устната кухина на детето са тези от устата на майката. Това лесно се обяснява с изключителната близост между майката и новороденото бебе - хранене, говорене (пеене), целувки и др.


3. Премахване на налични кариозни лезии

Могат ли да се лекуват кариеси по време на бременността? Разбира се, дори е добре да се направи лечението, при липса на противопоказания за него. Има анестетици (упойки), които са приети за безопасни за използване и при нужда те също могат да се използват.


Кариесите по своята същност са деминерализирана зъбна тъкан вследствие на бактериална инвазия. Смята се, че по време на бременност могат да възникнат дефицити на различни микроелементи (например калций), които да бъдат „изпомпани“ от зъбите. По този начин твърдите зъбни тъкани стават по-податливи на бактериалното действие и дори малки кариеси могат да прогресират бързо в пулпити, които да причинят силна болка и умъртвяване на зъба.


4. При повръщане и силни киселини

Важно е при наличие на повръщане и киселини по време на бременност да се посети лекар по дентална медицина, тъй като повишената киселинност в устата води до деминерализация на твърдите зъбни тъкани. Това се усеща от пациентките като повишена зъбна чувствителност, а в устата могат да се наблюдават изтрити зъбни повърхности най-вече при горните предни зъби.


Обикновено се предприема реминерализираща терапия, включваща външно прилагане на флуорни препарати върху зъбните повърхности. Такава терапия не се предприема без знанието и супервизията на стоматолог, тъй като поглъщането и прекомерната употреба на флуор по време на бременност  води до флуороза при зъбите на детето.


5. Разговор и информация за поддържане на орална хигиена на бебето и значението на различните методи на хранене за развитието на дъвкателния апарат и говора

Важно е всяка бременна да получи навременна и пълна информация за поддръжката на оралното здраве на своето дете. Оралната хигиена започва по един или друг начин още от раждането, нараства след пробива на първото зъбче.


Кърменето и приемът на мляко от бутилка са двата основни начина за хранене на новороденото. Важно е да се запознае всяка бъдеща майка с ползите от кърменето, за вида на биберон и залъгалка, които да се изберат.


Начинът на хранене, както и захранването имат водеща роля за развитието на зъбите и челюстите при детето. Освен това правилният прием на храна – в подходяща възраст, с подходяща консистенция е причина за развитие на говорните умения и на фината моторика.

 

Библиография:
1. Pierie M. et al., Review dental manifestations of pregnancy, The Obstetrician & Gynaecologist, 2007; 9: 21-26
2. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2008/0415/p1139.html?_ga=2.62882348.1446642176.1592284086-619642441.1591286279
3. https://europepmc.org/article/med/2055399