Профилактични прегледи?

Вие сте мъже и сте непобедими, нали? Грешка, всеки може да боледува и да има проблеми със здравето си, зъбите и оралната лигавица. 

 


Нарича се „синдром на супермен“. Мъжете често отказват да посещават каквито и да било лекари, особено като профилактика. Трябва да знаете, че синдромът на супермен няма да е в услуга относно здравето ви. 

 

Желателно е поне два пъти в годината да посещавате личния си лекар и зъболекар. Тези профилактични прегледи помагат за поддържането на едно здраво физически и психически тяло. Профилактичните прегледи в денталния кабинет контролират и проследяват състоянието на зъбите, венците и оралната лигавица към момента.

 

Ето 5 здравни съвета, които може да са ви от полза...

 

Измерете своите коремни мазнини

Упоритите коремни мазнини са най-трудни за сваляне от тялото. Този тип мазнини лежат под подкожния слой и заобикалят вътрешните органи. Ако имате прекалено много коремни мазнини, вие можете да развиете диабет тип 2, може да имате сърдечносъдови проблеми. От друга страна, диабетът води до пародонтални проблеми, свързани с възпаление на венците и загуба на алвеоларна кост и прикрепване. 

 

Вие не можете да измерите вътрешните мазнини - тези, които са около органите, но можете да отидете на профилактичен преглед, ако се съмнявате за наличието им. 

 

Състояние на сърцето

Сърдечните заболявания са водещи в смъртността на мъжете в Америка, засягащи всеки 1-ви на 4-ма мъже. Центровете за сърдечни заболявания и контрол установяват, че при мъжете между 70-89% се наблюдава внезапен сърдечен проблем. 

 

Ако имате високо кръвно или съмнение за сърдечни проблеми, потърсете специализирана лекарска помощ.

 

Изследване на мъжките полови органи

Самостоятелното изследване на мъжките полови органи е едно от най-важните неща за всеки мъж. Това е така поради факта, че рак на мъжките полови органи, може да се наблюдава още на 14-15-годишна възраст. Ракът на мъжките полови органи е от най-разпространените проблеми във възрастта между 15-35 години.

 

Честите самопрофилактики и профилактични прегледи, намаляват риска от развитието и усложнението на този тип рак.

 

Най-лесно е това да се случи под топъл душ, при което кожата на тестисите се отпуска и релаксира, а тестисите се позиционират по-далече от тялото. Хванете единия си тестис с пръсти и го опипайте от всички повърхности за някакви подутини, бучки, отоци, ненормални размери. Същото направете и с другия тестис. Тази самопрофилактика е желателно да прилагате веднъж месечно.

 

Профилактика на кожата

Кожният рак е един от най-злокачествените туморни процеси. Изследването на кожата на цялото тяло трябва да се случва веднъж месечно. 

 

Най-подходящият начин за самостоятелно изследване на кожата е след топъл душ. Застанете пред дълго огледало и огледайте цялото си тяло за наличието на бенки и рождени петна. Повечето от тях са нормални и безвредни, но трябва да следите за техните размери, форма и повърхност. 

 

Забележете, ако някоя от бенките или петната са променили размера си и цвета си, това може да е знак за прогресиране на процеса. Не пропускайте новите бенки и петна, оглеждайте ги всеки път. Не пропускайте да проверявате и скалпа си, ръцете и краката. 

 

Мъжете често са уязвими и към развитие на рак на кожата в областта на врата и ушите, поради облъчването от слънчевите лъчи в тези зони от тялото. Така че, помолете половинката си или някои от семейството, да оглежда тези зони.

 

Профилактика на устната кухина

Проверявайте самостоятелно устната си кухина поне веднъж месечно и посещавайте стоматолога си поне два пъти в годината. 

 

Можете да използвате малко огледалце, за да оглеждате оралната лигавица и венците си. Изтеглете устните си и огледайте лигавицата им, както и тази на бузите, твърдото небце, подезичното пространство за наличието на язви, образувания, надигнатости, зачервявания или други промени в цвета. Огледайте и езика си, ако забележете нещо нетипично, посете зъболекарския кабинет.

 

Измивайте зъбите си два пъти на ден - сутрин и вечер след хранене с продължителност от 2-3 минути. Четкайте с умерен натиск, използвайте флуорни пасти за зъби. Почиствайте и езика си с гърба на четката за зъби или със специални приспособления за език. Използвайте всяка вечер, след измиване на зъбите, конци за зъби, за да почиствате междузъбните пространства. Изплаквайте устата си с вода за уста 30 минути след измиване на зъбите. 

 

Оралният рак е по-често наблюдаван при мъже, отколкото при жени. Навременното откриване на измененията, може значително да подобри изхода от лечението.

 

Бъдете отговорни към здравето си, мъже!