На колко месеца е четката Ви за зъби? На повече от 4? А лещите за очи? Тези и други ежедневно употребявани лични вещи имат нужда от честа подмяна, независимо колко комфортно се чувствате с тях. 

 

Първа в списъка с необходимост от редовна смяна е четката за зъби. За да поддържате добра орална хигиена, четката за зъби трябва да бъде в добър вид. Американската дентална асоциация предлага подмяната на четката за зъби да бъде, когато забележете че филаментите ѝ започват да се изкривяват, обикновено на всеки 3-4 месеца.


 

Най-често употребявани са механичните четки за зъби. Те могат да бъдат в три размера в зависимост от твърдостта на филаментите им-твърда, средна и мека. Най-подходящи за добра орална хигиена и за предотвратяване на травматичното четкане, са механичните четки за зъби със заоблени краища и дебелина на филаментите максимум 0,23мм. Трябва да имат подходяща глава и дръжка. Посъветвайте се със стоматолога си, колко твърда трябва да е четката ви.

 

Електрическата четка за зъби има предимство пред механичната такава, поради потенциала си да увеличи както отстраняването на плаката, така и мотивацията на пациента. Те са въведени на пазара преди повече от 50 години. 

 

Електрическите четки за зъби имат глава и дръжка, като в дръжката се намира електродвигател, който привежда в движение главата. Главата извършва автоматични вибриращи или ротиращи движения. Главите на повечето електрически четки са по-малки от тези на механичните и могат да се подменят. 

 

Все повече препоръки се дават за употребата на електрическите четки поради автоматичното им движение, лекотата при употреба, както и плак-отстраняващият им ефект. Вече на пазара се срещат и ултразвуковите електрически четки, които са висок клас и имат значителни положителни ефекти.

 

Важно е децата да използват правилната четка за зъби. Избирайте четки за зъби с по-малка глава, за да могат да достигат лесно до последните зъбки. Влакната е желателно да бъдат меки и със заоблени краища. Включвайте се активно в миенето на зъбите и проверявайте качеството на измиването. Децата до 4-годишна възраст трябва да мият своите зъби с помощта на родител, а след тази възраст - родителите трябва да контролират и следят за правилното миене на зъбите. 

 

На децата им е необходимо време и обучение в правилното измиване на зъбите. За да ги мотивирате и за да спазват препоръчителното време от 2-3 минути, вземете им таймер за отброяване на минутките. Превърнете миенето в забавно и интересно занимание.

 

Ако използвате контакти лещи за очи, важно е да подменяте кутийката, в която ги съхранявате на всеки 3 месеца. Ако забележете промяна в лещите си или в кутийката им като надраскване, спукване, трябва да бъдат подменени веднага, тъй като може да се заселят бактерии по тях. За по-безопасна употреба, след като сложите лещите си на очите, сменете течността за лещи в кутийката и я разклатете добре. След това премахнете течността и оставете кутийката отворена да изсъхне добре. 

 

Използвате ли слънцезащитен крем за тяло и лице през лятото? А остава ли ви и за следващото лято? Това са продукти, които веднъж отворени, трябва да се използват само за един сезон. Не използвайте слънцезащитни кремове и олио след изтичане на срока на годност.

 

Най-трудна е раздялата с възглавницата за сън. Няма правило кога и колко често да се сменя тази част от спалното бельо. Американската Националната асоциация по сън съветва смяната на възглавницата да става на всеки 2 години, особено ако не е защитена с цип. Прането помага, но подмяната ѝ е необходимост. 

 

Подменяйте редовно личните си вещи, за да запазите системното и денталното си здраве на ниво.