Здравето на зъбите може да се наруши, вследствие на различни състояния и причини. Кои са най-често срещаните и как да реагираме, когато се сблъскаме с тях...
 

1. Болка в зъба

Когато се налага да изчакаме до часа за зъболекар, има няколко начина, с чиято помощ да се облекчи болката в зъба. Така например може да изплакнем устата си с топла вода, да изчистим с конец местата между зъбите, където може да има остатъци от храна, както и да приемем болкоуспокояващ медикамент
 
В случай, че забележим подуване или гной около зъба или ако имаме висока температура, това може да бъде признак за абсцес. Това състояние налага консултация със зъболекар възможно най-скоро. Може да се наложи и прием на антибиотик
 

2. Петна по зъбите

Сред причинителите на обезцветяване на зъбите са храна, медикаменти, тютюнопушене, както и травма. Има няколко начина, с чиято помощ те могат да се избелят. Зъболекарят може да използва избелващ агент или лазер. 
 
Възможно е да постигнем по-бели зъби и в домашни условия, като използваме избелващи ленти или избелващи паста за зъби и вода за уста. 
 

3. Кариеси


Те се развиват, когато по зъбите се натрупат бактерии, познати още като „плака“. Тя разрушава твърдия външен слой на зъба – емайла. Възрастните може да бъдат засегнати и от проблеми, свързани с развалата на зъбите в близост до венеца. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
За да се намали рискът от развитието на тези състояния, е важно да мием зъбите си поне два пъти дневно с паста за зъби, съдържаща флуорид, както и редовно да посещаваме стоматологичния кабинет.
 

4. Счупване на зъб

То може да се случи вследствие на инцидент или на нещо значително по-малко драматично, като консумация на пуканки. Лечението зависи от степента увреждане на зъба и дали има засегнати кръвоносни съдове и нерви.