Първите дванайсет седмици (първи триместър) от бременността играят основна роля за развитието на бебето. Вашето тяло преминава през период, изпълнен с много промени и се адаптира към новата фаза от живота.


Имате признаци като закъснение на менструалния цикъл, напрежение в гърдите, слаби болки в коремната обаст, гадене, повръщане, виене на свят, повишен апетит към едни и отвращение към други храни, непоносимост към някои миризми, раздразнителност, умора, слабост, главоболие, промени в настроението, запек, често уриниране? Ако подозирате, че сте бременна можете да получите потвърждение чрез ранен кръвен тест. Бременността може да бъде установена дори в ранната си фаза (7-8 дни след зачеването), защото тялото започва да произвежда хормона на бременността (ЧХГ) 24 часа след оплождането. Може и да направите тест за бременност десетина дни след закъснението на очакваната (редовна) менструация. Ако е положителен – честито! 


Какво ще се случи при първото посещение при акушер-гинеколога?


 • Гинекологичен преглед, ултразвук, диагностициране на бременност, определяне на вероятния термин на раждане. Между девета и дванадесета седмица Вашият акушер-гинеколог ще определи с ултразвук точно размера (обиколка на главата и дължина на ембриона) и ще коригира ако е необходимо датата на термина.
 • Анамнеза (обща и акушерска): Акушер-гинекологът трябва да бъде информиран за Вашите минали и придружаващи заболявания, операции, назначени терапии, наличие на алергии, рискови фактори в средата в която живеете и работите, вредни навици, фамилна обремененост. При идеални обстоятелства първата Ви консултация (при планиране на бременност) при лекаря трябва да бъде три месеца преди да заченете. Прави се, защото органите на бебето започват да се формират до 17-20 дни след зачеването и биха могли да му се случат много неща преди първата предродилна консултация, която обикновено е между шестата и десетата седмица. Консултацията преди зачеване е полезна, защото тогава се определя дали не трябва да отложите бременността, или изобщо да се откажете от решението си. Това важи с особена сила за жени с тежки здравословни проблеми (например диабет, епилепсия или вродено сърдечно заболяване) или двойки с генетични рискови фактори. Има рутинни изследвания, с които се установява дали не сте носител на някои генетични болести. Обикновено се правят в началото на бременността, но идеалният момент е преди зачеване. Ако фамилната Ви анамнеза, етническата или расова принадлежност ви поставят в рискова група за определени заболявания, вашият лекар вероятно ще ви насърчи да се изследвате. Да не забравим ролята на фолиевата киселина от групата на витамините В, която предотвратява някои вродени дефекти като спина бифида (отвор в гръбнака, който може да доведе до парализа и други неврологични проблеми) и която е добре да започнете да приемате 1-3 месеца преди забременяване до края на третия месец от бременността. Тъй като фолиевата киселина е от изключително значение, дори жените, които се хранят добре и балансирано, трябва да приемат по 400 микрограма дневно. Здравословната диета е едно от най-важните неща за развиващото се бебе – много плодове и зеленчуци, а също и много белтъчини, (които се съдържат в рибата, месото, птичето месо, бобовите растения и соевите продукти), както и витамини за бременни.


Какви изследвания трябва да се направят на бременните през 9-12 г.с.?

 • Ултразвук на малък таз;
 • Антропометрия (ръст, тегло, размери на таза), кръвно налягане, пулс;
 • Пълна кръвна картина, кръвна захар, кръвна група и резус фактор, СУЕ, обикновена и стерилна урина;
 • Изследвания за хепатит Б, сифилис, ХИВ (по преценка, може да се изследва и по-късно);
 • Микробиология (влагалищен секрет);
 • Чернодробни ензими АСАТ и АЛАТ (по преценка);
 • Серологични изследвания за рубеола и токсоплазмоза (по преценка);
 • Цитонамазка (по преценка);
 • Ранен биохимичен скрининг за хромозомни аномалии (синдром на Даун) между 11-14 гестационна седмица (препоръчителен!), допълнително се заплаща.


Какви са показанията за генетично консултиране?

 • Абнормни резултати от скрининговите тестове за хромозомни аномалии;
 • Възраст на бременната над 35 години и на съпруга над 50 години;
 • Вродена или наследствена болест в семейството;
 • Предишно дете с вродено заболяване;
 • Предишни аборти и мъртви раждания.