Загубата на тегло по време на бременност не вреди на плода, сочи ново шведско проучване, публикувано в Obstetrics & Gynecology.


Жените с наднормено тегло по време на бременност могат спокойно да отслабнат с няколко килограма без да се притесняват за здравето на бебето, се посочва в заключението от проучване. Учените са на мнение, че загубата на излишните килограми може да намали нуждата от цезарово сечение.


В новото проучване се посочват резултати от медицинските данни на бременни жени с наднормено тегло, родили през 1993 и 2008 г., казва д-р Мария Бломберг, от университета в Линкопинг в Швеция.


Доброволките са разделени в три категории според типа затлъстяване – клас 1, затлъстяване с индекс на телесна маса (ИТМ) между 30 и 35 kg/m2 ; клас 2 -  ИТМ между 35 и 40 kg/m2 и клас 3 ИТМ 40 или повече kg/m2.


Д-р Бломберг установява, че жените в първите два класа могат безпроблемно да загубят някое и друго кило, което няма да е фатално за бебето, а даже напротив ще се избегне израждане с цезарово сечение.

Въпреки получените резултати е препоръчително бременни жени, желаещи да намалят излишните килограми, да се консултират с лекар или диетолог за точния режим на хранене, промяната в начин на живот и евентуалните рискове, съветват специалисти.