Въпреки че приемът на желязо през бременността не понижава риска от преждевременно раждане, намалява вероятността от раждането на дете с ниско тегло, твърдят изследователи от Харвардския университет и Лондонския Кралски колеж.
 
Екипът предприема мета-анализ на данни от 90 изследвания на почти 2 милиони жени, за се проследи доколко анемията при бъдещите майки и нивото на желязо в кръвта предразполагат към проява на усложнения по време на бременността и раждането.
 
Те установяват, че с всеки 10 милиграма желязо се намалява рискът от развие на желязодефицитна анемия при бъдещата майка с 12%, от раждане на дете с по-ниско за гестационната му възраст тегло с 3% и то е с 15 грама повече.

Според тях максималната доза дневен прием желязо при бременните трябва да бъде 66 мг, като това е с 6 мг повече от препоръчаното количество от Световната здравна организация.

Осигуряването на достатъчно желязо с храната през бременността може да се разглежда като мярка за поддържане на добър хематологичен статус на бъдещата майка и грижа за нормално тегло на бебето при раждането.

NEWS_MORE_BOXЗа профилактика на анемията авторите на изследването препоръчват на жените да се придържат към специализиран режим на хранене, включващ достатъчно желязосъдържащи продукти. Към тях спадат червено месо, черен дроб, ядки, елда, овес, ечемик, пшеница, спанак, грах, броколи и др.

Експертите са на мнение, че този минерал трябва да бъде задължително включен в масово препоръчваните препарати за бременни жени, се пише в сп. British Medical Journal.