Раждането е нормален физиологичен процес, който в повечето случаи не се нуждае от намеса отстрана на лекаря или акушерката. Понякога обаче раждането е възпрепятствано. Какви са причините за това?
 

1. Отстрана на външните полови органи

Наличието на кондиломи по външните полови органи е причина за провеждане на цезарово сечение. Установяването им по време на бременността налага задължително лечението им с цел предпазване от асцендиране на инфекцията и засягане на плода. Ако въпреки инфекциозния процес се предприеме вагинално раждане, по време на изгонването си плодът може да аспирира влагалищно съдържимо и в дихателните му пътища да попадне човешкият папилома вирус. Възможно е в детството да се развият папиломи на горните дихателни пътища.
 
Отокът на вулвата, инфекциозните заболявания и разширените вени са причина за повече разкъсвания на тъканите и по-голяма кръвозагуба. Бартолиновите кисти могат да попречат на раждането на плода, ако размерите им са значителни. В такъв случай се предприема аспирация на формацията, която намалява размерите ѝ и пропуска предлежащата плодна част в родилния канал.
 
Прекараните в миналото колпити - възпалителни заболявания на влагалището, и/или изгаряния водят до големи стенози (стеснявания) на вулвата. За преодоляването им при раждането се прави навременна епизиотомия.
 

2. Отстрана на влагалището

Съществено би изостанало вагиналното раждане, ако във вагината е налице надлъжен септум (преграда). Септумът обикновено се простира от маточната шийка до входа на влагалището. В някои случаи може да се разполага само в горния или само в долния край на вагината. Често, поради размекването на тъканите по време на бременността, плодът преминава през едната половина на вагината. Ако преградата е плътна и трудно огъваема, се прерязва. Редки са случаите, когато поради надлъжен септум се предприема цезарово сечение.
 
Стеснената горна част на влагалището значително забавя родилния процес. Причина за стенозирането на влагалището могат да са направени пластични операции по различен повод. За да се запази вагиналната пластика и за да не се опорочи външният й вид, се препоръчва абдоминално раждане.
 
Цистоцелето - слабост на предната влагалищна стена и вдаването на пикочния мехур във влагалището, рядко затруднява раждането. Ако лекарят прецени, че това е проблем, мехурът се изпразва или цистоцелето се избутва с пръсти, за да се подпомогне слизането на детската главичка в родилния канал.
NEWS_MORE_BOX
 
3. Отстрана на маточната шийка
 
Причините, затрудняващи раждането от страна на маточната шийка, са свързани най-вече с поставянето на серклаж по време на бременността или третирането с електрокоагулация на епителни лезии около външния отвор на цервикалния канал. И двете интервенции създават условия за образуване на съединителна тъкан, която стеснява канала на маточната шийка. Не са никак редки случаите, когато след проведен серклаж в хода на родилния процес шийката се изглажда, но разширението не напредва.
 
Карциномът на маточната шийка смущава раждането значително. При добра родилна дейност настъпват големи разкъсвания и трудно овладяващи се кръвотечения, поради неразтегливата и къслива карциномна тъкан. Ето защо в тези случаи се препоръчва абдоминалното раждане.
 

4. Отстрана на съседни органи


Туморни формации на съседни органи в малкия таз могат да затруднят раждането. Те са причина за неправилни предлежания на плода. Големите им размери са индикации за цезарово сечение.
 
Понякога птозата на бъбрека (по-ниско разположен бъбрек) създава условия за притискането и увредата му по време на раждане. Това налага ситуацията да се преценява внимателно от специалист с цел избор на родоразрешение, което ще бъде най-малко травматизиращо за бъдещата майка.