Раждането е сложен процес и невинаги протича без усложнения и завършва благоприятно. Усложненото раждане представлява затруднение в хода на раждането, което в англосаксонската литература се нарича дистокия (dystocia). Като видове различаваме механична дистокия, функционална дистокия,  затруднения от страна на неправилни предлежания на плода и други.

 

Аномалии на родилната дейност


Най-често аномалии на родилната дейност възникват при изменения във формата или размера на родилните пътища, при атипични или патологични предлежания, а също така и при неправилно медикаментозно въздействие отстрана на водещия раждането.

 

Причините на чистата функционална дистокия са маточните контракции недостатъчни за предизвикване на дилатация и спускане на главата. Става въпрос за количествено отклоненияе в силата, честотата и продължителността на маточните контракции, които представляват основната движеща сила на раждането.

 

Характеристики на маточните контракции са:

  • Основен маточен тонус – представлява вътрематочното налягане в периода между контракции и нормално е 6-8mmHg по време на бременността и 15-16 mmHg със започване на родилната дейност;
  • Интензитет – представлява двигателната сила на родилния процес (при изявена родова дейност достига 40 – 50 mmHg, а с прибавяне на коремната преса и до 180- 200 mmHg;
  • Продължителност – времето в секунди от началото до края на контракцията (норма при започнала родова дейност е 50 – 70 сек.);
  • Интервал – времето от края на една контракция до началото на следващата (обикновено е 2-3 мин.);
  • Честота – броят на маточните контракции за период от 10 мин. (нормално се наблюдават до 3-4 контракции за 10 мин).

 

Хипертонична маточна дистокия се характеризира с повишен основен тонус и чести маточни контракции, които са болезнени, но ефективността им е малка и напредването на раждането е забавено. При повече от 4 контракции за 10 мин. се говори за хиперактивна родилна дейност.

 

Основният маточен тонус не трябва да надминава 20 mmHg, тъй като се  нарушава капилярният кръвоток в плацентата между маточните контракции. Честите и силни контракции намаляват утероплацентарното кръвообръщение и оксигенацията на плода. Главата на плода е изложена на повишено налягане и се увеличава травматизмът. Изгонващите сили могат да бъдат прекалено силни и да станат причина за преципитирано раждане. Аномалия на изгонващите сили е и когато се появят напъни преди достигане на пълно разкритие, което е свързано с повишение на вътрематочното налягане с последващо фетално страдание.

 

Хипотонична маточна дистокия се характеризира с нисък основен тонус на матката, слаби, краткотрайни и редки контракции, в резултат на което раждането напредва бавно или никак (родилна слабост). Според времето на изява различаваме следните видове родилната слабост: първична – когато е налице още в началото  на раждането и вторична родова слабост – настъпва в активната фаза на раждането, след разкритие над 4 сm и след като е имало нормални контракции.

 

Когато маточните контракции като елемент от изгонващите сили са слаби, се стимулират с венозна инфузия с окситоцин. Причините за недостатъчност на изгонващите сили понякога са силните болки по време на напъните и емоционална превъзбуда. Приложението на аналгетици или седативни медикаменти дава добри резултати. Обаче ранното започване на седативни аналгетици или проводна аналгезия при плътна и нескъсена шийка със затворен цервикален канал може да доведе до удължаване на раждането.

 

Некоординирана маточна дейност, спастичен пръстен  (constriction ring) представлява локален спазъм на маточната мускулатура. Причината може да е неправилно дозиране на утеротоници или дразнене на маточната мускулатура от частите на плода (например при олигохидрамнион,  преждевременно пукнат околоплоден мехур). Спастичният пръстен плътно обхваща плода и притиска пъпната връв, което се демонстрира с променливи децелерации. Маточните контракции са болезнени, не са ефективни и не предизвикват спускане на предлежащата част.

 

Това, което всяка бременна жена трябва да знае е, че в никакъв случай не трябва сама да приема каквито и да е медикаменти за обезболяване, както и други видове лекарства по време на бременността и непосредствено преди раждането, без да се консултира с акушер-гинеколог. Неслучайно, когато дойде време за раждане, жените се приемат в болница, настаняват в стая където да са под постоянно активно наблюдение. Лекарят е този, който ще прецени какви обезболяващи, спазмолитици и др. и в какви дози ще бъдат направени. Неправилното дозиране на лекарства както и неправилният избор на лекарства в определен етап от раждането може да доведе до сериозни усложнения.