Затлъстяването при бъдещата майка преди зачеването повишава два пъти риска от развитие на чернодробна стеатоза при детето, показва ново британско изследване.


Бременностите на жените с висок индекс на телесна маса се разглеждат от медицинска гледна точка като високорискови, тъй като вероятността от възникването на усложнения по време на износване на плода и раждането е голяма. 


Затлъстяването може да нанесе не само сериозни поражения върху здравето на бъдещата майка, но и на бебето.Неалкохолната чернодробна стеатоза (NAFLD) е състояние, при което в клетките на черния дроб се натрупват излишни мазнини. Заболяването е съпроводено с нарушения на обмяната на веществата и сърдечносъдовата система. Наблюдават се наднормено или свръхнормено тегло, диабет тип 2, повишени липиди в кръвта, високо кръвно налягане. 


Заболяването може да прогресира в неалкохолен стеатохепатит, форма на възпаление на черния дроб, при която, освен омазняването на органа се случва и увреждане на клетките му. В следствие на тези процеси е възможно да се развие фиброза, цироза или дори рак на черния дроб. 


Националната служба по здравеопазване във Великобритания – NHS провежда мащабно проучване с цел измерване честотата на риска от неалкохолна чернодробна стеатоза при населението, чиито резултати ще представи на Международния конгрес на чернодробните болести тази година, свикан от Европейската асоциация за изследване на черния дроб. 


Чернодробните заболявания са главната причина за смърт при хората на възраст между 35 и 49 години във Великобритания.


Изследователите разглеждат резултатите от фибросканирането на черния дроб при около 3000 жители на Англия. Последните били включени в продължително проучване „Децата на 90-те“, в хода на което се изследва здравословното състояние на родилите се през последното десетилетие на миналия век хора. 


Според NHS една трета от населението в Обединеното Кралство страда от неалкохолна чернодробна стеатоза в ранен стадий. 
Според експертите "хващането" на заболяването може да помогне за предотвратяване на усложненията му и увреждането на черния дроб.


Докато възрастта е рисков фактор за неалкохолната чернодробна стеатоза, специалистите алармират за наличието на епидемия от него сред младите хора. Около 20% от 24-годишните британци са с мастни отлагания в черния дроб, като половината от тях са с тежка форма на състоянието.


След отчитането на различни фактори, включително възраст на родителите, вредни навици и семейно социално положение, изследователите констатират, че затлъстяването при бъдещата майка преди настъпване на бременността повишава риска от развитие на неалкохолна чернодробна стеатоза при детето на 24-годишна възраст повече от два пъти, в сравнение с децата на майки с наднормено тегло. Отчита се също така, че близо 20% от децата на майки с нормално тегло също имат NAFLD.


Учените отбелязват, че високият Индекс на телесна маса при бащата също повишава този риск, макар и в по-малка степен. Това предполага, че влиянието на средата при вътреутробното развитие има много по-голяма тежест, отколкото семейната среда или наследствеността от бащата.
Влиянието на нарушенията, свързани със затлъстяването по време на вътреутробното развитие е много по-голямо. 


През бременността очевидно се формира един уязвим на рискови фактори черен дроб при бъдещото дете. Такъв рисков фактор е хиперкалоричната диета.


Въздействието на обезогенна среда може да се предава през поколения, допъват още учените. Проучвания в Австралия вече документират подобна връзка.


Проблемът със затлъстяването сред населението няма лесно решение и изисква дългосрочна политика и затвърждаване на здравословния начин на живот като постоянен стил на живот.


Има вероятност затлъстяването да се предава чрез митохондриите като генетичен фактор - те се наследяват само от майката, но тепърва ще се установи дали това е вярно. 


На този етап е важно да се предотврати напредването на заболяването и то да бъде установявано възможно най-рано, за да бъде ефективна терапевтичната намеса. 

 

Източник:
Children of obese mums at higher risk of fatty liver disease – study | Medical research | The Guardian