Добре известно е, че затлъстяването увеличава вероятността за настъпване на медицински усложнения по време на бременността. Специалисти твърдят, че това се отразява и на бюджета на здравната система.

Статистиките сочат, че бременните с тегло, далеч надвишаващо нормите, имат по-дълъг болничен престой, изискват повече медицински грижи и по-продължителна терапия. Често това се дължи на усложнения като хипертония, прееклампсия и такива, вследствие Цезарово сечение.

Особен проблем е това за американците, където една от всеки пет бременни е със затлъстяване. Екип на Сюзън Чу, епидемиолог към Американския Център за Контрол и Превенция на Заболяванията, дава посочените данни въз основа на проучване сред 13 442 родилки, проведено през периода 2000 - 2004г.

Чу посочва, че не само се удължава болничния престой, но и се налагат повече лабораторни и ехографски изследвания, по-чести контролни прегледи от лекувашия лекар впоследствие. Всичко това идва от високия риск, който носи затлъстяването по време на една бременност и необходимостта от профилактика на усложнения и лечението на настъпили такива.