За последното десетилетие затлъстяването засяга все повече хора. Не само възрастното население увеличава килограмите си, но тази тенденция се наблюдава и при младите. Заседналият начин на живот, гледането на телевизия, седенето пред компютъра и лошото хранене се отразяват върху здравето с натруването на телесни мазнини. 


Затлъстяването директно се отразява върху факторите на здравето. Жените, страдащи от затлъсяване, много по-често развиват допълнителни заболявания като високо кървно налягане, диабет или сърдечна болест.

 


Същевременно с това, честотата на затлъстяването по време на бременност също се увеличава. Допълнителните килограми се отразяват върху здравето на бъдещата майка, плода и влияе дори върху първите дни на новороденото. 


Клиничното определение за затлъстяване зависи от индекса на телесна маса (Body Mass Index - BMI), който се измерва, като се раздели телесната маса в килограми на височината в метри на квадрат. Затлъстяване се дефинира чрез формулата като индекс на телесната маса на 30 кг/м2. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Жените по време на бременност трябва да определят с колко могат да наддадат на килограми спрямо своя индекс на телесна маса преди забременяването. За да постигнат целта си бременността на премине по най-здравословния начин се съветва жената да забременее, когато е с иделни килограми за ръста си. 


Жените с нормална телесна маса качват здравословно около 11,5 кг до 16 кг по време на бременност. Тези с наднормено тегло (BMI между 25 и 29.9) могат наддадат със 7 до 11.5 кг, а тези, страдащи от затлъстяване с индекс на телесна маса над 30 не бива да качват повече от 7 кг по време на бременността си.


Здравословното качване на килограми по време на бременност става с добър режим на хранене. Храната, която се приема, трябва да е вкусна, разбира се, но също така питателна и пълна с важни съставки като микроелементи и витамини. В допълнение към храненето идва физическата активност. Всяка бременна, на която не е забраменено от здравно лице, може всекидено да изпълнява лесни и леки упражнения. 


Липсата на контрол на телесната маса преди или по време на бременността оказва влияние върху бременноста и нейното следене. Обикновено при повечето жени ултразвуковата оценка е най-точна между 18-тата и 22-рата гестационна седмица. 


Възможността на ехографа на оцени структурите на плода до голяма степен зависи от майчиното телосложение. Около 15% от структурите, който обикновено се виждат, се визуализират субоптимално при жени, страдащи от затлъстване. Предизвиталествата пред ултразвуковото изследването водят до трудно оценяване на плода и до завишане на неоткритие на време анималии. Затлъстняването на бременната се асоциира със сърдени дефекти, лицеви цепки и дефекти на кореманта стена на плода. 


Към продължението