Затлъстяването се отразява върху здравето на жените, които искат да забременеят или вече са бременни. Допълнителните килограми влияят не само на бъдещата майка, която е подложена на риск от развитие на състояния като хипертония, диабет или сърдечни заболявания, но и на детето вътре в утробата, а дори и след това. (Към първа част на материала)


Бременните с допълните килограми са изложени на двойно по-голям риск от разбитие на хипертензивни заболявания (повишаване на кръвното налягане). Сериозното затлъстяване утроява възможността. Освен, че по-често се наблюдава хипертонични състояния, те също така се оказва и по-сериозни, с по-тежка клинична картина. 


Високото налягане не бива да се наблюдава по време на бременност, защото то уврежда стенитe на кръвоносните съдове. Стените им стават ригидни и кръвният поток се затруднява. Засягат се кръвоносните съдове на плацентата, който са от изключително значение за доставката на хранителни вещества и кислород към плода. Това означа, че затлъстяването по време на бременност води до хипертония, която уврежда съдовете на плацентата и излага плода на риск от изоставане в растежа.


 

NEWS_MORE_BOX


Друго състояние, което може да се срещне по-често при бременни с повече килограми, е гестационният диабет. Рискът се увеличава четирикратно спрямо бременни с нормална телесна маса. При това заболяване се развива инсулинова резистентност, кръвната глюкоза (захар) се увеличава и през плацентарната бариера преминава в кръвообращението на плода. 


Повече глюкоза означава повече енергия и плодът започва диспропорционално да расте. Натрупва се маса в областта на корема, вътрешните органи се увеличават по размер, без това да е необходимо. Развива се макросомия (увеличен размер и маса на плода). Макросомията се свързва със забавено съзряване на белите дробове на плода и с повече усложения по време на раждането. 


Най-лесната и ефективна профилактика срещу развитието на гестационен диабет остава ежедневната физическа активност. Леките упражнения за по 25-40 минути 3-4 пъти в седмицата намалява кръвната захар след хранене, а така се намалява и употребата на инсулин за контрол нивата на глюкозата. 


Затлъстяването и макросомията на плода усложняват раждането също. Например при родилки с нормална телесна маса в около 14% от случаите има нужда нормалното раждане да премине към Цезарово сечение поради настъпило усложнение в хода му. Този процент стига до 43% при жените, страдащи от затлъстяване. 


Освен, че по-често се стига до Цезатово сечение, усложенията от интервенцията се развиват също с увеличена честота. По-тежките бременни са изложени на завишен риск от кръвозагуба над литър, по-дълъг престой в болницата поради развитие на постоперативна инфекция, която по данни достига до 12%.


В борбата за здравословна бременност трябва да се разбере важността на телесната маса на бъдещата майка. Питателната и богата на витамини храна и всекидневната физическа активност стоят в основата на бременност, изложена на по-малко рискове.