Бременните дълги години се разглеждаха като емоционално лабилни. Нищо чудно, щом термините и определенията се дават от хора, които не са преживели магията да носят и родят дете, нали?! Днес, когато се говори за емоционална интелигентност и това, че тя стои в основата на успешното ни развитие, дори за мъжете стана несрамно да споделят мисли и емоции, свързани с появата на новия член на семейството.
 
И така, на какво точно се дължи променливото настроение на бременната жена? Според учените за това има елементарно обяснение – с промяната на хормоналния фон, който се случва с появата и развитието на още един организъм в твоя, се повлиява целият процес на обмяна на веществата. Новите стойности на хормони променят нивата и на невротрансмитерите, което вече няма как да не се отрази на усещанията ни, настроението и чувствителността ни въобще. Всъщност, задължително е и природосъобразно е чувствителността на бременната жена да се изостри, защото това увеличава способността ѝ да улавя отрано опасностите за бебето, което носи, за да може да предприеме мерки за опазването му. Поради същата причина се изостря обонянието ѝ, губи увереност в нестабилни положения, уморява се по-бързо, апетитът ѝ расте, става придирчива към вкусовите качества на храната, кожата ѝ се дразни от материи, които преди е носела...
 
При всяка жена чувствителността се изразява по свой начин, дори при всяка една бременност чувствителността е различна – и как да не е така след като от едната до другата бременност е минало време, през което сме се променяли. Де факто по лесната раздразнителност, която някои дори биха нарекли нервност, дори сприхавост, жените могат да познаят настъпването на бременността. Изследователи са документирали, че жените ставаме по-емоционални именно от 6-тата седмица на бременността – сърцето на бебето вече бие, започва да се развива пъпната връв. Този период продължава до 10 гестационна седмица, когато вече е приключил ембрионалният и започнал феталния етап от вътреутробното му развитие. От момента, в който се усетим по-спокойни, значи, че организмът ни е приел малкото в него и заедно навлизаме лека-полека във второто тримесечие на бременността – най-спокойният период от бременността.
 
Жените се описват през този първи период на бременността твърде емоционални, тяхното настроение може да преминава безпричинно от добро в лошо и обратното, други пък са склонни на тревожност и депресия. Зависи все пак от индивидуалния случай. За спокойствието на бременността е от изключителна важност доколко жената е осигурена, дори и тя да не си дава сметка за това, дори и да е борбена натура, която смята, че ще се справи с всяко предизвикателство. И затова в периода на бременността е важна подкрепата на близките – бебетата все пак не се появяват изведнъж съпричастността и помощта са важни условия за добрите ни взаимоотношения!
 
По-късно, всичките спотаили се чувства през второто тримесечие, ще се върнат отново с все сила в последните 1-2 месеца. Раждането предстои! Предстои срещата очи в очи с бебето! Предстои началото на най-важната ни мисия – да бъдем добри родители! Страшничко, нали?!
 
Бременността сама по себе си също може да бъде стресираща – тя налага толкова промени в личен план: смяна на работен режим, съобразяване на ваканции, посещения в лаборатории и медицински центрове, смяна и ремонт на жилище... Понякога и денят ти започва наопаки само защото дрехата ти вече е неудобна или въздухът в работното помещение или транспортното средство е твърде несвеж...
 
Опитайте се през бременността да не търпите особеностите на другите – отваряйте прозорците, за да се проветри или изисквайте колегата да влиза след цигара малко по-късно, за да не вкарва дим... В края на краищата никой няма да иска да види, че ви се гади... Имате право на капризи, те са вашата защитна реакция за здраве за вас и бебето!
 
Понякога безпокоят въпроси относно промените във външността и сексапила, дали ще е по силите ни след раждането да върнем привлекателната си фигура и ще се харесваме все така на любимия...
 
Разбира се, много по-сериозни са онези причини за тревогите през бременността, които идват от тялото. Няма как да не се тревожим за появилата се ненавреме конткракция, ниско или високо кръвно, да се питаме нормално ли се развива бебенцето... Допълнително самочувствието ни може да е накърнено от по-бързата уморяемост, киселините в стомаха и пр.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Имам една любима фраза, няма по-добър учител на търпение от бременността! Девет месеца носиш рожбата в себе си преди да я видиш, като си съгласен през това време да се съобразиш с всичко, което е за нейно добро с грижа и любов.
 
Бременността е и изпитание и училище, защото в тези месеци не ни остава нищо друго, освен да се „сприятеляваме“ със скритите си страхове. Ние самите трябва да ги разпознаем, да ги опознаем и приемем, да им заговорим открито и да ги поставим на мястото им по адекватния за тях начин, за да не ни притесняват. Простичко казано, научете възможно повече техники за справяне със стреса – упражненията за дишане и подготовка на мускулатурата за раждане ще ви помогнат много да овлядавате и моментните си емоционални състояния, подготовката за раждането и първите грижи за бебето също, като цяло. 
 
Разхождайте се, слушайте музика, четете, научавайте нови неща – и за бременността, и за бебетата, и за родителството, мечтайте, търсете помощ от близките си, срещайте се и разговаряйте с приятели, отказвайте, изразявайте...
 
И бъдете нащрек за едно по отношение на емоционалното си състояние – ако забележите, че лошото настроение ви е постоянен спътник през последните две седмици постоянно и не се чувствате комфортно душевно, не се колебайте да потърсите компетентен съвет от специалист. Психолозите днес далеч не изглеждат страшни, напротив – в повечето случаи това са приятни ерудирани хора, готови да съдействат с каквото е във възможностите им за нашето по-добро самочувствие!