Отглеждането на детето е мисия, която не е еднолична и бъдещата майка се нуждае от цялата подкрепа не само на своите близки, но и на цялото общество.

 

С тези думи акушер-гинекологът д-р Иван Диков от УСБАЛАГ  "Майчин дом“ подчерта колко е важна цялостната обществена среда, за да може всяка бременна и раждаща жена да получи подкрепата, от които има нужда.


 

Той бе един от специалистите, които взеха участие в онлайн изданието на Форум бременност и детско здраве, който бе организиран от здравния сайт Puls.bg на 17 октомври.

 

Д-р Диков говори по тема, която вълнува повечето бъдещи майки – повръщането по време на бременност. Той разясни, че този симптом е характерен за първия триместър на бременността, когато се сформира плацентата, среща се при повечето жени и би трябвало да отшуми около 14-тата седмица.

 

В случай, че гаденето и повръщането продължават и след това, е възможно да се дължат на гастроентерологичен проблем. В своята работа д-р Диков наблюдава, че оплакванията от повръщане след първия триместър зачестяват, което се дължи на влошения начин на хранене и стресовия начин на живот.

 

Д-р Диков посъветва, ако повръщането продължава след първия триместър, бъдещите майки да се обърнат към своя акушер-гинеколог и след това да потърсят консултация с гастроентеролог. Той подчерта, че самолечението е опасно и би могло да застраши здравето на майката и бебето.

 

Когато заради повръщане се стига до отпадналост и загуба на тегло, е важно да се изследва урината. При наличието на кетотела може да се наложи постъпване в лечебно заведение за три до пет дни, за да се предотврати дехидратация и по-нататъшна загуба на тегло при бременната.

 

Д-р Румен Велев, изпълнителен директор на II САГБАЛ "Шейново“, на свой ред се включи във форума с разяснение как позицията на бебето преди терминa може да повлияе върху начина на раждане. Той посочи, че оценка за начина на раждане се прави към края на бременността (след 36-та седмица). До 32-та седмица бебето често е в седалищно предлежание, защото горната част на матката е по-широка и то инстинктивно заема тази поза. След 32-ра седмица част от маточната шийка влиза в състава на матката и се увеличава обемът на матката в долната ѝ част. Тогава бебето често се завърта и заема предглавично предлежание.

 

В случай, че бебето не се е обърнало, жената може да прави специална гимнастика вкъщи, като например да застава няколко пъти на ден за по няколко минути в колянно-лакътно положение. По този начин земното притегляне помага на бебето да заеме правилната позиция. Разходките и упражненията са изключително важни и полезни, тъй като подпомагат не само раждането, но подобряват и емоционалното състояние на жената, допълни лекарят.

 

Дерматологът д-р Надежда Хаджиева даде съвети за това как бъдещите майки да се справят с реактивния дифузен косопад, който може да настъпи вследствие на бременността. Той най-често е свързан с повишените нужди на организма от хранителни вещества, микроелементи, витамини, но и с тревогите от предстоящото раждане и отговорностите, които идват след него.

 

Най-честата причина за косопад е изчерпването на депата, отговорни за космения подраст. За превенция д-р Хаджиева препоръчва два вида терапия. Общата терапия включва таблетки с витамин А, витамин Е, цинк, селен, витамини от групата Б, които могат да се приемат след раждането. Локалната терапия, която е под формата на продукти за грижа за косата, може да започне още по време на бременността. Необходим е период от три до шест месеца, за да има резултат, но по думите на д-р Хаджиева реакативният косопад е напълно обратим.

 

За ползите от приема на пробиотици говори акушер-гинекологът д-р Виолета Стратиева. Чрез приема на пробиотици от една страна нараства количество полезни бактерии в организма, в резултат на което намалява концентрацията на вредните бактерии. Продуктите от обмяната на самите полезни бактерии, включват витамини и други вещества, които засилват естествения имунитет. Според нея страничните ефекти от приема на пробиотици са сравнително леки, най-често това са главоболие, кожни нарушения и рядко алергични реакции.

 

Д-р Стратиева посочи още, че пробиотиците повлияват добре влагалищната микрофлора, урогениталните инфекции, гастроинтестиналния тракт, а през последните години е установено, че определена комбинация от лактобацили благоприятства нервната система и белите дробове. Според последни проучвания лактобацилите предпазват децата от астма и атопичен дерматит. Безопасно е майките да приемат лактобацили по време на кърмене, което помага за намаляване на коликите при кърмачетата.

 

Друга важна тема, която онлайн изданието на Форум бременност и детско здраве засегна, е кърменето. Консултантът по кърмене Ася Демирева обясни, че новороденото бебе има нужда от повече време, за да си набави нужната кърма, и е погрешно да се засича времето, за което се кърми. Тя подчерта, че ранното поставяне на гърдата много подпомага процеса на кърмене и свързване между майката и детето. Дори и жените, родили с цезарово сечение, имат всички препоставки да кърмят успешно, дори и първият им контакт с бебето да е отложен. Тя посочи, че е нелогично бебе, което е било непрестанно снабдявано с готови хранителни вещества през пъпната връв, изведнъж да се храни през три часа, и препоръча кърмене на поискване.

 

Психологът Лучия Таскова разясни защо децата лъжат и какво се крие зад опитите им да ни подведат. Според нея децата във възрастта от 3 до 6 години може да си служат с лъжа, защото се сблъскват с реалност, която ги плаши. При по-големите деца и юношите лъжата става осъзната и родителите трябва да се замислят от какво се страхува детето, щом не желае да каже истината. Тя най-често е породена от страх от реакцията на родителя и от чувството за вина.

 

По-малките деца понякога вярват, че лъжата ще им помогне да избегнат наказание, от което се боят, а друг път искат да привлекат вниманието на родителите. Добре е родителите да отчитат възрастта на детето, да разговарят с него открито и да съумеят да обяснят последствията от лъжата. Тя подчерта, че е важно родителите да умеят да изслушват и разбират причините за постъпките на децата си, както и да им дават правото да грешат.

 

Гост на Форум бременност и детско здраве бе и моделът и актриса Диляна Попова. Тя намира новото поколение деца за различно, защото получава много повече информация и възприема много по-бързо. Според нея родителите имат важната задача да отсеят ценната за децата информация и да поставят здравословните граници. Диляна сподели, че бременността ѝ е минала по-трудно, заради физическо и емоционално неразположение, но се е насладила на кърменето и грижите за Борил след раждането.

 

 

Форум бременност и детско здраве се провежда с генералното партньорство на Lactoflor и Parusan, и с подкрепата на  Sensibel Nachtkerzen и Select Asset Management

 

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata, Az-deteto, Tialoto.bg, Новините родители, Mamamia.bg, Bebok.eu, Дневникът на мама и татко, Жената днес, Grazia Online и София играе/Sofia plays.