Функционирането на щитовидната жлеза остава нормално по време на бременност, но нуждите на организма от йод са по-големи поради необходимостта от осигуряване на нуждите на плода.
 

Щитовидната жлеза на плода започва да функционира между втория и третия гестационен месец.
 

Така произведените тиреоидни хормони играят роля в развитието на неговия мозък и нервна система. 
 


Йодът и хормоните на щитовидната жлеза на майката, които преминават през плацентата, също са важни фактори за функцията на щитовидната жлеза на плода.

 

Поради тази причина всяко нарушение на фукциите на щитовидната жлеза при майката трябва да бъде открито натеме и лекувано според показанията.

 

Заболяванията на щитовидната жлеза засягат около 4% от бременните жени, но повечето от тези състояния се откриват и лекуват ефективно, без да предизвикват сериозни затруднения на майката по време на бременност или риск за плода.

 

Някои жени са подложени на системно наблюдение на щитовидната жлеза по време на бременността. Това са:

  • Пациентки с лична или фамилна анамнеза за заболявания на щитовидната жлеза;
  • Пациентки, които са с диагностицирано автоимунно заболяване;
  • Пациентки, които преди това са били лекувани за хипертиреоидизъм.

 

Лечение на хипотиреоидизъм при бременни жени

Ако не се лекува, хипотиреоидизмът по време на бременност може да има сериозни последици както за майката - повишен риск от спонтанен аборт, хипертония и прееклампсия, така и за плода - забавяне на психомоторното развитие на новороденото. 

 

При бременни жени с хипотиреоидизъм кръвните нива на TSH и хормоните на щитовидната жлеза трябва да се проследяват много редовно - поне на всеки два месеца.

 

По време на бременност лечението на хипотиреоидизъм се основава на приема на синтетични хормони на щитовидната жлеза - левотироксин.
 

Този прием на левотироксин е безопасен за плода и не трябва да се прекъсва при никакви обстоятелства без лекарска консултация.

 

Когато пациентката вече е била с назначена терапия преди бременността, нейните нужди от левотироксин се увеличават с 30 до 50% по време на износването на плода.
 

Благодарение на редовните измервания на TSH в кръвта е възможно да се коригира прецизно дозата.

 

Приемът на хормони на щитовидната жлеза е възможен по време на кърмене, под лекарско наблюдение.

 

Референции:

https://www.vidal.fr/maladies/metabolisme-diabete/hypothyroidie/grossesse.html