През бременността, дори жената да не е имала високи стойности на кръвна захар преди това и диабет, е възможно да развие гестационен диабет. Кръвната захар е един от показателите, които редовно се проследяват от акушер-гинеколога с цел превенция на усложненията от евентуално настъпилото състояние и навременния му контрол. Уви, днес сме обременени с риск от диабет и по време на износването на бебето е по-скоро отговорност да се храним правилно и балансираме режима си на хранене и избягваме уседналостта.

 

Известен факт е и че наличието на гестационен диабет показва увеличен риск от развитие на диабет по-късно в живота на жената. Гестационният диабет все пак е състояние, което отшумява след раждането, но то носи своите рискове за майчиния организъм и плода. При гестационен диабет, висока кръвна захар при бременната е много възможно да се развие едър плод, който поставя по-високи изисквания при раждане и не само. Теглото на новороденото при раждането над нормата обикновено е свързано и с някои неблагоприятни здравни аспекти за него. За норма в нашата страна се приема тегло при раждане на доносено бебе – максимум, 4380 г за момчета и 4067 за момичета. Едрото бебе при раждане се свързва и с повишен риск от развитие на диабет при майката в по-късна възраст.


 

Ново изследване поднася нови неприятни факти. Високите стойности на кръвна захар при бременните се свързват от изследователския екип с риск от наличие на сърдечни дефекти при децата. Изследването е на екип от Детската болница в Хелзинки и според водещия автор педиатъра д-р Емми Хел високата кръвна захар трябва да се разглежда като рисков фактор за здравето на бебето.

 

Заключението на изследователския екип е базирано на данни от медицинските досиета на 19 107 жени, 811 от които, се оказва, че имат бебета с вроден сърдечен порок. Част от данните включват стойности на кръвната глюкоза 4 седмици преди зачеването до 14 гестационна седмица. Според тях високата кръвна захар в ранна бременност е рисков фактор за сърдечни проблеми при бъдещото бебе. Сърцето е един от първите развиващи се органи. Регистрирането на бременността днес се случва след установяването на сърдечна дейност, което при наличната високо технологична апаратура е възможно в 5. г. с. Сърцето реално започва да бие около третата седмица след зачеването.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

На всеки 10 милиграма на децилитър кръвна плазма над нормата расте рискът от възникване на сърдечни дефекти расте с 8%, дори когато майката е в млада възраст, с нормално тегло и ИТМ и не страда от гестационен диабет.

 

Жените не бива да пренебрегват грижата за здравето си, коментира д-р Емми Хел. Задължително е през бременността да се отделя поне час за разходка всеки ден. Двигателната активност подобрява инсулиновата чувствителност на организма. Важно е да се направят и промени, ако това все още не е сторено, за балансиране на хранителния режим, което означава да се намали консумацията на въглехидратите, максимално да се ограничат простите захари, да се поемат достатъчно белтъчини и полезни мазнини. Хранителният прием е добре да е планират на 5 хранения на сравнително равни времеви интервали, като порциите растат съвсем малко според срока на бременността.

 

Резултатите от проучването са публикувани в The Journal of Pediatrics.